Dávky na karate a jiné případy benevolentního sociálního systému tohoto roku

25.12.2011 19:47

Dávky na školní potřeby, bydlení, vybavení domácnosti, na karate pro syna. To všechno stát v loňském roce vyplácel lidem bez práce. V příštím roce se ovšem státní benevolence v některých případech výrazně omezí.

Dávky na karate a jiné případy benevolentního sociálního systému tohoto roku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Zdaleka nejčastěji se zneužívají dávky na bydlení. Zákon je v tomto případě totiž špatně nastavený, z čehož vzniká dobrý byznys pro spekulanty s nemovitostmi. Ti v levných lokalitách ve velkém skupují domy a do nich lákají sociálně slabé. Těm pak naúčtují horentní nájmy, což ale nikomu z nich nevadí - účtenky za nájem i energie jim totiž proplatí stát.

"Nemůžeme na kontrolu do rodin. Když nám klient doloží jakýkoli doklad o zaplacení, tak my ho musíme proplatit. Nikdo to nekontroluje,” řekla serveru Týden.cz Dagmar Peterková, vedoucí odboru sociální podpory v Rumburku a Varnsdorfu. Právě na severu Čech od srpna probíhaly sociální a později i rasové nepokoje. Příčinou byli nově přistěhovaní, zřejmě výsledek spekulantské činnosti.

Dávky na karate pro syna? Není problém

Velmi často se zneužívají také tzv. dávky mimořádné okamžité pomoci. S příchodem školního roku se jimi platí pomůcky pro děti, sumy často ale vůbec neodpovídají. "Někteří by nejradši, abychom ji vybavili celý byt včetně televize," podotkla Denisa Svobodová ze sociálního odboru v Rumburku. Jiří Šoltys z Kuřimi tak například dostal sedm tisíc na kurzy bojového umění pro syna.

Kontroly domácností navíc nic neřeší. "Přijde sem žena pro přídavek na dítě a brečí nám tu, že je samoživitelka. Ale pak spěchá, že chlap venku hlídá dítě nebo si rovnou přijdou pro dávku spolu a chlap jen počká v čekárně," dala Peterková příklad, jak klienti lžou. "Schovávají pračky, jiné členy domácnosti. Zapřou i vlastní matku."

Dejte radši lidem práci, říká sociálka

Zneužívají se i pěstounské dávky nebo dávky v nemocenské. Na všechny případy si ale vláda do příštího roku nachystala tvrdší opatření. Zatočit chce i s tzv. melouchy, neboli černou prací.

Podle vedoucí sociálního odboru v Roudnici nad Labem Moniky Legnerové by se ovšem politici měli orientovat trochu jiným směrem: "Pořád řešíme zneužívání dávek, ale jenom restrikce nestačí. Nedělá se dostatečně aktivní politika zaměstnanosti, místa dnes nejsou ani pro středoškoláky. A přitom jsou lidé, kteří by pracovali a rádi."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…