Dědeček bratrů Michalákových chtěl ještě naposledy mluvit s vnuky, norské úřady mu to neumožnily. Bohužel už to nestihne

09.09.2017 19:17

Kauza bratrů Michalákových, toho času žijících v Norsku, získává další smutný rozměr. Bohužel zemřel dědeček bratrů Jiří Pavelka. Možnost promluvit s vnuky už nedostal.

Dědeček bratrů Michalákových chtěl ještě naposledy mluvit s vnuky, norské úřady mu to neumožnily. Bohužel už to nestihne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Velvyslankyně Norska Mrs. Siri Ellen Sletner

„Se zármutkem v srdci potvrzujeme, že dnes po krátké těžké nemoci zemřel v kruhu svých blízkých pan Jiří Pavelka, dědeček dětí Michalákových. Své vnuky už nespatřil,“ napsal petiční výbor na podporu Evy Michalákové. Pod prohlášením jsou podepsáni poslankyně Jitka Chalánková, právník Pavel Hasenkopf a europoslanec Tomáš Zdechovský.

Pan Pavelka roky bojoval o to, aby se jeho vnuci vrátili do Česka. Denise a Davida Michalákovy odebral mamince Evě Michalákové norský sociální úřad Barnevernet v březnu 2011. Od roku 2014 se v případu významně angažují čeští politici, které Michaláková prosila o pomoc. Ale ať už prosila kohokoliv, norský úřad odmítal ustoupit a děti jí nevrátil. Michaláková o své syny svedla nejednu soudní bitvu, ale zatím ji prohrála.  

Po jejím boku stál také dědeček obou chlapců Jiří Pavelka. Když bylo stále jasnější, že své vnuky už neuvidí osobně, protože případ se nehýbal kupředu, ale jeho zdraví se postupně zhoršovalo, žádal alespoň o to, aby se svými vnuky mohl promluvit prostřednictvím sítě Skype. Výbor na podporu Evy Michalákové podotýká, že ani to nebylo dědečkovi umožněno.

„Na sklonku svého života prosil alespoň o možnost vidět děti prostřednictvím skypu. Norský Barnevern v Nedre Eiker navenek souhlasil, ale vše zdržoval, pracovníci české ambasády odmítli ověřit předání zpráv dětem a ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek nepovažoval za důležité se věcí osobně zabývat. Jako jediný na prosby rodiny reagoval ministr Jan Chvojka, který intervenoval u norské ministryně Solveig Horne. Rodina nyní prosí o klid a soukromí,“ píše výbor v prohlášení, které je dostupné např. na dociální síti Facebook.

Norský úřad se dlouhodobě odmítá ke kauze jakkoli vyjadřovat s odůvodněním, že tak chrání oba chlapce. Oslovení norští politici odmítají do rozhodování úřadu zasahovat s tím, že Barnevernet je nezávislý a politici nemohou do jeho případů zasahovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…