Děkan Ševčík se hájil na DVTV: Pomáhal jsem zraněnému člověku, to by měla být povinnost

14.03.2023 16:19 | Ze sítí

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) Miroslav Ševčík požádal rektora Petra Dvořáka o více času na rozhodnutí, zda rezignuje. Na dotaz ČTK uvedl, že požádal o „přiměřenou dobu na rozmyšlenou“. Část zaměstnanců, s nimiž chce o situaci mluvit, je na jarních prázdninách, sdělil Ševčík ČTK. Rektor VŠE vyzval Ševčíka k rezignaci v pondělí, děkan podle něj dlouhodobě poškozuje dobré jméno a zájmy školy.

Děkan Ševčík se hájil na DVTV: Pomáhal jsem zraněnému člověku, to by měla být povinnost
Foto: Facebook Trikolora
Popisek: Děkan Ševčík na Václavském náměstí

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí
Ševčík následně novinářům řekl, že rezignaci zváží a že dnes oznámí, jak se rozhodl. O situaci od rána jedná vedení VŠE, které svolal rektor. Ten odpoledne uvedl, že považuje za nejlepší, aby Ševčíka odvolal akademický senát Národohospodářské fakulty. Pokud tak neučiní, využije pravomoc ho odvolat sám.

Rektor zároveň informoval členy vedení, že děkan Ševčík jeho návrh na rezignaci nevyslyšel a požádal o prodloužení lhůty. Rektor Petr Dvořák toto prodloužení neakceptoval, ale zároveň se rozhodl pro řešení, které dává docentu Ševčíkovi dostatek času ke zvážení rezignace. Své rozhodnutí děkanovi osobně sdělil. „Rektorovým prvotním zájmem zůstává dobré jméno VŠE v očích jejích studentů, uchazečů o studium, zaměstnanců, akademiků, absolventů, partnerů školy a široké veřejnosti,“ píše se v tiskovém prohlášení VŠE.

„Požádal jsem o přiměřenou dobu na rozmyšlenou. Část zaměstnanců je na jarních prázdninách a chtěl bych to s nimi projednat,“ napsal Ševčík ČTK v SMS zprávě. Jarní prázdniny končí o tomto víkendu. „Budu se muset poradit se svými spolupracovníky a uvidíme, jakým způsobem se k tomuto postavím,“ sdělil Ševčík následně v DVtv.cz.

„Mrzí mě, jakým způsobem se komunikuje to, že jsem byl na tom Václavském náměstí, protože v podstatě je to úplně jinak, než ta komunikace začala. A chtěl bych říct, že samozřejmě to, že jsem tam pomáhal zraněnému člověku, tak si myslím, že to byla spíš moje povinnost, dokonce ze zákona, a kvůli tomuto, kvůli této záležitosti si myslím, že ta rezignace je taková velmi podivná,“ sdělil na DVtv.cz Ševčík.

S policisty u Národního muzea chtěl podle svých slov vyjednat, aby nezasahovali tak tvrdě.

„Mě oslovil při mém odchodu z Václavského náměstí, kde jsem předtím seděl s určitými rodinnými příslušníky v restauraci, mezi 15.10 a 17.20, pak jsem odcházel z Václavského náměstí. Vůbec jsem nevěděl, že se děje něco u muzea. A tam mě oslovil člověk, který byl zkrvavený v obličeji a poprosil mě, jestli bych mu mohl pomoci. A já jsem říkal, ať jde dát trestní oznámení do Krakovské ulice, tam, kde je policejní služebna, a on mi řekl, že v podstatě neví číslo toho zasahujícího člověka, který byl v policejní uniformě. Při této příležitosti tohle zaslechl další kolemjdoucí, který mu nabídl pomoc. To jméno toho kolemjdoucího samozřejmě vím, je to právník, existuje i další video, které ukazuje, že tento právník jednal se mnou, taktéž o tom, aby nám zavolali velitele toho zásahu. Já jsem tam ještě jednal s člověkem z antikonfliktního týmu...“ sdělil Ševčík, který zkrvavenému muži chtěl pomoci i proto, že údajně jeho manželka na daném místě plakala.

Ekonom a politik Ševčík, který v minulosti byl expertem hnutí Trikolora, se podle serveru Forum 24 v sobotu zapojil do protivládní demonstrace a následného pokusu odstranit ukrajinskou vlajku z Národního muzea. Univerzita se v neděli od Ševčíkova vystupování na demonstraci distancovala a uvedla, že chování děkana je „za hranou“ dlouhodobě.

Ševčík však tvrdí, že na demonstraci nevystupoval. Údajně pouze doprovázel muže zbitého policií, a výtky vedení VŠE proto nechápe. „Prohlašuji, že jsem nechtěl jakkoli vstoupit do budovy Národního muzea ani strhávat jakékoli vlajky vyvěšené na ní,“ uvedl už dříve děkan.

Rektor VŠE přesto vyzval Ševčíka k odstoupení z funkce děkana národohospodářské fakulty. Se Ševčíkem se domluvil na tom, že děkan rozhodnutí o rezignaci oznámí do dneška. Ševčík novinářům řekl, že podání rezignace zváží.

Zákon za určitých situací umožňuje rektorovi děkana odvolat z vlastního podnětu, avšak pouze po předchozím vyjádření akademického senátu fakulty a se souhlasem akademického senátu vysoké školy. Vztahuje se to na situace, kdy děkan závažným způsobem neplní své povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy nebo fakulty. Většina studentských členů akademického senátu VŠE v pondělí vyzvala Ševčíka k odstoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ať se pan děkan, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠámot , 14.03.2023 17:47:33
neponižuje nějakým omlouváním, byl tam za dobrou věc.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…