Dělají z národa stádo, to nejde. Petr Mach a Jiří Payne přišli s návrhem, jak „osekat“ Brusel

20.11.2017 7:24

Redakce serveru ParlamentníListy.cz dostala s předstihem k dispozici téměř padesátistránkový elaborát, který obsahuje konkrétní návrhy změn fungování EU. Jeho autory jsou europoslanec za Stranu svobodných občanů Jiří Payne a až do této neděle šéf strany Petr Mach.

Dělají z národa stádo, to nejde. Petr Mach a Jiří Payne přišli s návrhem, jak „osekat“ Brusel
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec za stranu Svobodných Jiří Payne

Brusel v posledních týdnech avizoval, že by měly euroskeptické strany dostávat nižší finanční příspěvky a ještě před volbami do Evropského parlamentu v roce 2019 proběhne z kapes daňových poplatníků financovaná kampaň zaměřená právě proti kritikům Evropské unie. Zdá se však, že euroskeptici zvedli hozenou rukavici a nehodlají ze svých postojů nijak slevit. Platí to aspoň pro české euroskeptiky v čele s Jiřím Paynem a Petrem Machem.

Oba dva patří mezi zakládající členy strany a zároveň také mezi nejhlasitější kritiky EU na tuzemské politické scéně. Tento týden představí na tiskové konferenci své společné dílo s názvem „Jde to i jinak“ s podtitulem „Hledáme alternativní uspořádání Evropského parlamentu“. Jak sdělil Payne redakci našeho serveru, hlavním cílem publikace je vyvolat napříč celým kontinentem diskuzi o budoucím uspořádání Evropské unie.

V úvodu svého „hledání“ se autoři odvolávají na francouzského sociologa a myslitele Alexise-Charlese-Henri Clérela de Tocqueville, který ve druhém díle svého stěžejního díla Demokracie v Americe (1840) nastínil, jak nenápadně, a tím také nebezpečněji může jistá forma diktatury a despocie ovládnout demokratický systém. Z pohledu Macha a Payneho tak fakticky nastínil proces potlačování demokracie v rámci Evropské unie, kterému údajně „evropský projekt“ čelí od počátku svého vzniku.

Podle de Tocquevilleho bude diktatura nad demokratickými národy „rozsáhlejší, ale uhlazenější“. „Ponižovala by člověka, aniž by jej musela mučit. Spoutá společnost sítí drobných komplikovaných pravidel, protokolů a normalizací, přes které se nedokážou povznést z davu ani nejoriginálnější osobnosti a nejenergičtější charaktery. Nedrtí lidskou vůli, jen ji otupuje, ohýbá a usměrňuje.Obvykle nenutí lidi jednat, avšak soustavně je v jednání omezuje.Tato moc neničí, avšak brání životu. Netyranizuje, avšak utiskuje, vyčerpává, dusí a otupuje lidi tak dlouho, až je z každého národa pouhé stádo bázlivých užitkových zvířat, kterým dělá pastýře vláda.“

Zatímco někteří euroskeptici tvrdí, že původně byl „evropský projekt“ nastartován dobře a až časem začal směřovat špatným směrem, Mach a Payne jsou vůči EU a její předchůdkyni EHS mnohem přísnější a nazývají je „domem z písku“. „Projekt postavený na špatných základech není možné přestavět na fungující demokratický systém spolupráce,“ píše se ve studii, jejíž autoři však nevolají přímo po zrušení Evropské unie.

„Usilujeme o zachování pozitivních výhod spolupráce evropských států, ale hledáme pevnější základy, na kterých by se dala evropská spolupráce vystavět, s mnohem lepším výhledem do budoucnosti. Hledáme jinou formu spolupráce. Hledáme alternativu,“ tvrdí autoři studie. „Nechci hned na začátku uvádět nějaká konkrétní jména, ale zatím jsem zaznamenal jen samé kladné ohlasy,“ sdělil naší redakci Payne.

„Hlavním problémem EHS a EU je od začátku ten, že výkonná moc je svěřena do rukou nikým nevolených úředníků. Taková Evropská komise nepodléhá téměř žádné politické kontrole,“ tvrdí Payne, který se necítí být „proevropsky naladěn“. „Spolupráce evropských států je žádoucí a užitečná, ovšem nikoli v té současné formě. Přitom v praxi vůbec není tak složité navrhnout a uvést do praxe alternativní variantu, která by samozřejmě měla ryze dobrovolný charakter a byla by založena na pluralitě a rovnováze ústavní moci.“

Jak Payne zdůrazňuje, studii by si měli přečíst všichni ti, kteří tvrdí, že euroskeptici chtějí pouze bořit a nenabízejí žádné řešení ani konkrétní alternativy. „Oni neustále opakují, že je vše v pořádku a my euroskeptici se mýlíme. Chtěl bych je tímto vyzvat, aby tedy v rámci demokratické diskuze přišli s řešením, jak neprodleně odstranit očividný demokratický deficit EU a napravit tak špatně položené základy evropského projektu,“ říká Payne.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…