Demonstrace proti policejní brutalitě v Paříži se zvrtla. Létaly dlažební kostky, útočilo se na policisty

06.12.2020 7:53

Lidé ve Francii vyšli do ulic. Desítky tisíc demonstrantů. Vadí jim brutalita policie a Macronův zákon. Kdo tady ničí republiku?

Demonstrace proti policejní brutalitě v Paříži se zvrtla. Létaly dlažební kostky, útočilo se na policisty
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Protesty v Paříže dne 5. prosince 2020

Anketa

Má BIS vydat Zemanovi jména ruských agentů v ČR, pakliže je prezident chce znát?

84%
16%
hlasovalo: 23697 lidí

Ve Francii vyšli lidé do ulic, aby protestovali proti návrhu nového bezpečnostního zákona a proti některým brutálním zásahům policie. Protestující se rozhodli přidat k již naplánovaným demonstracím odborů proti nezaměstnanosti a sociální nejistotě. Pochody se uskutečnily ve zhruba 90 francouzských městech, včetně Marseille, Lyonu a Lille. Celková účast přitom podle odhadů ministerstva vnitra činila 52.350 občanů. V Paříži to bylo 5 tisíc.

Sobotní protest v hlavním městě začal pokojně. Následně ale vypukly střety mezi skupinami demonstrantů a policií. Někteří z demonstrantů vytrhávali dlažební kostky. Další zapálili stohy dokumentů před budovou banky.

Protest údajně, podle slov policie, infiltrovalo asi 500 výtržníků. A co protestujícím vlastně vadí? Zejména některé známé brutální zásahy francouzské policie, a taky snahy prezidenta Macrona zavést změny v bezpečnostní politice, které mohou omezit občanská práva a svobody.

Francouzský policejní ministr Darmanin prohlásil, že vandalové ničí republiku, a na svém twitteru vyjádřil podporu policejním složkám, které podle něj museli opět čelit násilí. Uvedl, že zatčeno bylo 64 lidí. Podle agentury AFP jde o údaj za celou Francii. Osm policistů bylo podle ministra zraněno. 

Sobotní účast na protestech byla údajně nižší než minulý týden, kdy se do ulic podle údajů ministerstva vydalo na 133 tisíc demonstrantů, včetně 46 tisíc v Paříži. Už v pondělí Macronova vláda vyhlásila, že přepíše nejspornější část zákona. Jedná se o článek 24, který by zakazoval médiím zveřejňovat záběry a fotografie, na nichž by bylo možné identifikovat příslušníky bezpečnostních složek.

Část demonstrujících a aktivistů ale žádá kompletní stažení zákona. Bývalý levicový kandidát na prezidenta Jean-Luc Mélenchon vyzval v Marseille vládu, aby „hodila zákon do koše“.  Policejní brutalita je další věcí, která Francouzům vadí. V pondělí byli totiž obžalováni čtyři policisté, kteří minulý týden napadli a zbili hudebního producenta Michela Zeclera. Nelibost také vzbudil způsob vyklizení uprchlického táboru v Paříži na konci listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…