Desetkrát větší úmrtnost! V Itálii už sčítají, není to hezké

16.04.2020 16:21

Národní statistický institut v Itálii přinesl analýzu dat úmrtí od ledna do 28. března 2020 v porovnání s průměrem za stejné období 2015-2019 v Lombardii. Ve 33 malých obcích se podle analýzy úmrtnost v březnu zvýšila více než desetkrát ve srovnání s průměrem za stejné období 2015-2019.

Desetkrát větší úmrtnost! V Itálii už sčítají, není to hezké
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33990 lidí
Byl vykázán vzestup počtu mrtvých na severu, a to nejen ve velkých městech, ale i v těch v menších. Istat aktualizoval údaje v prvních čtyřech březnových týdnech. S přihlédnutím k 1450 městům ve své analýze institut Istat uvedl: „Ve 33 malých obcích v Lombardii se úmrtnost v březnu zvýšila více než desetkrát ve srovnání s průměrem za stejné období 2015–2019.“ Ústav také uvedl, že počet úmrtí v Bergamu se téměř zečtyřnásobil, ve městě Brescia došlo k více než zdvojnásobení. Mezi 1. a 31. březnem došlo k téměř polovině úmrtí za celé čtvrtletí, s nárůstem o 76,1 % ve srovnání s rokem 2019 (o 931 více) a 78,7 % ve srovnání s rokem 2018 (více o 951 úmrtí). Nárůst přes 200 % byl také ve městech Piacenzea a Pesaro (kraj Emilia Romagna).

Istat (Národní statistický institut) vysvětlil, že soustředil „pozornost na obce přítomné v ANPR (národní registr obyvatelstva), se spolehlivými údaji od ledna do 28. března 2020, a které za prvních 21 nebo 28 dnů v březnu 2020 zaznamenaly nárůst úmrtí o 20 % nebo více v porovnání s průměrem za stejné období let 2015–2019“. Ústav zdůraznil, že „jde o území, která mají ve srovnání s předchozími roky výraznou nadměrnou úmrtnost“.  Cílem je „přispět k šíření informací užitečných pro pochopení situace spojené se zdravotním stavem nouze z covid-19“.

Takže, jak vidíte podle oficiálních dat, není absolutně vhodné tu dnešní situaci podceňovat. Jistá opatření se mohou někomu zdát příliš restriktivní, ale na druhou stranu, riziko je příliš vysoké.  To, že někdo nemůže na procházku anebo běhat v parku, jak se mu zlíbí,  je podle mého názoru restrikce a obětování zažitých standardů minimální oproti naprosto jiným situacím, kde je oběť z psychologického hlediska mnohem vyšší.

Anketa

Jak zatím hodnotíte výkon Stanislava Křečka jako ombudsmana? (Ptáme se od 15.4.2020)

95%
hlasovalo: 19091 lidí

Jako příklad lze zmínit rodiče dětí, které se nacházejí na novorozenecké  jednotce intenzivní péče v inkubátorech. Nemohou své novorozené děti pochovat ani podržet za ručičku, musejí dodržovat opatření, i když je to pro ně a pro celou rodinu nesmírně těžké. 

Uvedu konkrétní příklad, jak se k tomuto opatření postavili například v jedné neapolské nemocnici, abych nepsala jenom o severu. K tomuto problému se vyjádřil ředitel oddělení pro matku a dítě Marcello Napolitano, který působí v nemocnici Ospedale Evangelico Betania v Neapoli. V této nouzové situaci nemohou matky předčasně narozených dětí z bezpečnostních důvodů tyto děti navštívit: „Předčasné narození dítěte v tomto období je obtížně zvladatelnou situací, a tak kvůli omezením a protokolům nemůžeme jako obvykle zajistit návštěvy rodičům a rodinným příslušníkům, abychom chránili bezpečnost dětí, ale také rodičů a zdravotnického personálu.“

V této souvislosti lékař Napolitano vysvětlil, jak se mu daří kontaktovat matky a tatínky: „Už týden pořádáme v době oběda videohovory přes mobilní telefony pro všechny hospitalizované kojence a umožňujeme rodičům vidět děti a mluvit s lékaři. Pro děti, které jsou v inkubátoru, necháváme mobilní telefon obrácený na novorozence, aby matka mohla na dítě mluvit. Mluví na ně, jako by tam byli.“

https://www.universomamma.it/pasqua-terapia-intensiva-neonatale/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: red

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…