Děsí mě pošilhávání po Rusku, svěřil se Kocáb a zpucoval komunistu Dolejše

18.11.2016 15:09

K 17. listopadu se v diskusi pro server iDNES.tv vrátili spoluzakladatel Občanského fóra Michael Kocáb a místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Kocáb uvedl, že jej především mrzí skutečnost, že dnes někteří politici opět pošilhávají po Rusku. Jiří Dolejš ve svých slovech pro změnu upozornil, že 27 let po sametové revoluci roste nespokojenost lidí.

Děsí mě pošilhávání po Rusku, svěřil se Kocáb a zpucoval komunistu Dolejše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

A jak oba muži trávili onen pátek 17. listopadu 1989? Kocáb dle svých slov běžel se svým kolegou Michalem Horáčkem na Národní třídu, a to hned poté, co se z televize dozvěděl, co se děje. Dolejš se prý událostí neúčastnil, dozvěděl se o nich až se zpožděním z rádia Svobodná Evropa. 

Kocáb s Horáčkem tehdy také mimo jiné zprostředkovali dialog mezi vládnoucím režimem a disidenty. Sametová revoluce byla dle jeho názoru především vymaněním ze sovětského vlivu. Oproti tomu místopředseda komunistů Jiří Dolejš vnímá listopad 1989 kriticky. „Deset procent populace je na hranici bídy,“ zmínil současnost a obává se extrémních ideologií. „Mrzelo by mě, kdyby přetlak ústil do xenofobních ideologií,“ dodal muž, jenž do KSČ vstoupil krátce před revolucí, v lednu 1989. Věřil totiž, že nějaký lepší socialismus je možný. 

Původní text ZDE.

S tím však zásadně nesouhlasil Kocáb. „To je jako byste prohlásil, že nacistická strana se může reformovat. Je to strana, která se dopustila genocidy, vyvražďování vlastního obyvatelstva. Jak jste do toho mohl vstoupit?“ zeptal se ho. Dolejš však srovnání s nacismem odmítl. Podle jeho slov umírání lidí bylo zcizení komunistické ideologie, nikoliv její účel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…