Desítky lidí a aktivistů dnes v Ústí demonstrovaly proti uzavírání ubytoven

14.06.2018 20:36

Několik desítek lidí dnes v podvečer demonstrovalo v Ústí nad Labem, plánované uzavření dvou ubytoven podle nich povede k vyhánění Romů a chudých z města. Akci svolali aktivisté spolupracující s lidmi ze dvou ústeckých ubytoven, které na konci června ukončí provoz. V objektech v centru města a ve čtvrti Střekov žije asi 230 lidí, z toho 80 dětí. Policie na akci dohlížela, byla bez jakýchkoli problémů, řekl ČTK ředitel ústecké policie Vladimír Danyluk.

Desítky lidí a aktivistů dnes v Ústí demonstrovaly proti uzavírání ubytoven
Foto: Miloš Polák
Popisek: Demonstrace v Ústí nad Labem

Demonstranti, mezi kterými byli i někteří obyvatelé ubytoven, poukazovali na to, že jsou při hledání jiného bydlení často diskriminováni kvůli romské národnosti. Od města žádají, aby objekty vykoupilo, obyvatelé by pak založili družstvo a starali se o dům sami, případně chtějí od města pomoc, aby si zajistili standardní bydlení.

Demonstrace mají pokračovat, další je svolaná na příští středu před magistrát, kde mají v té době jednat zastupitelé.

Provozovatelka ubytoven Lea Anderlová na konci května oznámila, že s podnikáním ke konci června skončí. Vlastník obou objektů, společnost CPI Byty, již dříve uvedl, že provoz ubytoven sám zajišťovat nebude.

S obyvateli ubytoven pracují neziskové organizace i pracovníci sociálních odborů obvodních radnic. Podle místostarosty centrálního obvodu Karla Kariky (PRO!Ústí) se už povedlo pro víc než desítku rodin z Klíšské najít nové bydlení. „Podařilo se nám je umístit napříč městem. Jsou to opravdu hezké nájemní byty, někteří lidé jsou opravdu překvapeni, že mají za tak slušné peníze tak krásný byt,“ řekl ČTK Karika. Problém podle něj není ani s kaucemi, se kterými je pronájem bytů spojen. „Úžasnou práci odvádí i úřad práce. Našla se kapitola, která umožňuje těmto lidem kauci dát,“ doplnil místostarosta.

Obvodní radnice trvá na tom, že město by mělo ubytovnu v Klíšské, tedy v centru, vykoupit. Karika by místo ní chtěl zřídit byty pro samoživitelky. Město ale ještě neřeklo jasné slovo, zda bude mít o objekty zájem. „Odkoupení takového objektu je dlouhodobý proces a není cesta k okamžitému řešení. Skutečně je nereálné, aby město od 1. 7. bylo vlastníkem nemovitosti. K takovému rozhodnutí je třeba řada kroků a projednávání, posudků, názor majetkové komise a zejména politická vůle v zastupitelstvu,“ řekla na dotaz ČTK mluvčí magistrátu Romana Macová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…