Desítky lidí uctily památku Horákové

23.06.2012 19:42

U pomníku Milady Horákové se v sobotu sešly desítky lidí, aby uctily její památku. V parku pankrácké věznice, kde byla Horáková před dvaašedesáty lety popravena, měl také krátký projev Jiří Paroubek, předseda strany národních socialistů LEV 21.

Desítky lidí uctily památku Horákové
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Milada Horáková popravená v roce 1950

Právě díky iniciativě socialistických stran a především ČSSD a jejího tehdejšího předsedy Jiřího Paroubka pomník vznikl. Ten kromě Horákové připomíná také dalších 234 obětí komunistické zvůle. "Horáková se do dějin našich zemí zapsala jako statečná žena, která bojovala proti dvěma totalitám,” řekl Paroubek v krátkém projevu.

Milada Horáková byla členkou protinacistického odboje a po skončení druhé světové války se stala poslankyní za národní socialisty. Po komunistickém převratu v roce 1948 odešla demonstrativně ze strany a tak se dostala se do hledáčku skalních komunistů. Ve zkonstruovaném procesu byl osmého června 1950 nad Horákovou vynesen rozsudek smrti, který byl vykonán 27. června téhož roku. Za její život se u tehdejšího prezidenta Gottwalda přimlouval například Albert Einstein, nebo Winston Churchill.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…