Desítky mrtvých, hořící kostely. Bez trestu. Krvavý pogrom, o kterém Západ mlčí

20.03.2021 13:25

Od březnového pogromu na Srby v Kosovu uplynulo už dlouhých 17 let. Během zhruba tří dnů bylo kosovskými Albánci poničeno, spáleno nebo zbořeno na 25 pravoslavných chrámů či klášterů, zabito 28 lidí a 900 zraněno. Dodnes nebyly zločiny vyšetřeny.

Desítky mrtvých, hořící kostely. Bez trestu. Krvavý pogrom, o kterém Západ mlčí
Foto: Facebook M. Djurdjevic
Popisek: Ničení křesťanských chrámů v Kosovu ze strany albánských teroristů

Na téma bombardování Srbska ze strany NATO, jeho důsledky a nevinné oběti, zná prakticky každý. Další tragické události, které následovaly na území Kosova a Metohije několik let poté, už velkou mediální pozornost nedostávají.

Anketa

Bojíte se vakcíny AstraZeneca?

82%
18%
hlasovalo: 13497 lidí

Jednou z těch tragédií je březnový pogrom na Srby, který kosovsko-albánští extremisté provedli ve dnech 17. - 19. března 2004. Tedy v době, kdy na v místě již působily mezinárodní vojenské síly, které měly dohlížet na dodržování pořádku, míru a zákona. Srbové si dodnes kladou otázky, proč tehdy západní vojáci nezabránili násilí a nechali albánské teroristy Kosovo etnicky dočistit.

Tehdy to bylo necelých pět let od zahájení letecké agrese Severoatlantické aliance na zbytkovou Jugoslávii, když Kosovo začalo znovu hořet. Tentokrát se o to nepostarali “západní spojenci”, aspoň tedy ne přímo. Útoky byly dílem místních kosovsko-albánských extremistů a teroristů, kteří se rozhodli vyhnat zbylou většinu srbských obyvatel, kteří na území Kosova a Metohije ještě zbyly. 

Během pouhých tří dnů, pro které se vžilo označení březnový pogrom, došlo k zabití téměř tří desítek lidí, na devět stovek bylo zraněno a více než 4 tisíce lidí vyhnáno ze svých domovů. Domy Albánci vyrabovali a zničili, aby se vyhnaní Srbové neměli kam vrátit. 

Nešlo přitom pouze o likvidaci přítomnosti srbského obyvatelstva, Albánci se zaměřili i na historické památky a mrtvé. Nezastavili se totiž ani před likvidací a znesvěcováním srbských hřbitovů. Kromě toho bylo výrazně poškozeno, napadeno, zbouráno či lehlo popelem na 35 srbských pravoslavných chrámů a klášterů. Mnohé z nich stály na svém místě už od 14. století. 

Celému pogromu nejenže nezabránili, ale dokonce pouze přihlíželi příslušníci mezinárodních sil KFOR, kterých bylo tou dobou v Kosovu a Metohiji kolem 20 tisíc. Z jejich strany nepadl jediný výstřel. Omezili se pouze malou pomoc vyhnaným Srbům v podobě jejich převozu do některého z táborů. Srbské vojenské síly neměly tou dobou na Kosovo přístup, tamní Srbové tak byli zcela vydáni na milost a nemilost agresorům. Ani po 17 letech nedošlo k žádnému vyšetřování, natož potrestání viníků.

Záběry, ze kterých mrazí. Kosovští Albánci likvidují vše srbské:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…