Desítky tisíc lidí na Václaváku: Zbraně na Ukrajinu, aby se mohli bránit těm ozbrojeným hajz*ům. Neuhnout té zrůdě

27.02.2022 15:25

Spolek Milion chvilek pro demokracii svolal na Václavské náměstí v Praze mohutnou demonstraci na podporu Ukrajiny. Na akci promluvili ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis, ředitel neziskové organizace Člověk v tísni Šimon Pánek, analytik David Stulík z Bezpečnostního centra Evropské hodnoty, ale také premiér Petr Fiala (ODS). „Sláva Ukrajině,“ volal do zaplněného Václavského náměstí premiér. Putin je zrůda, musí být zastaven, zaznělo také v centru Prahy.

Desítky tisíc lidí na Václaváku: Zbraně na Ukrajinu, aby se mohli bránit těm ozbrojeným hajz*ům. Neuhnout té zrůdě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Zastavme válku na Ukrajině!

Na demonstraci v centru Prahy promluvil ukrajinský velvyslanec Perebyjnis.

„Dobrý den, Praho, dobrý den, Česko. Obrovský dík vám všem, že jste tady a že jste nás přišli podpořit. Ten pohled na Václavák je prostě úžasný, když vidím, jak moc nás čeští přátelé podporují. Já děkuji každému z vás, kdo jste tady. A nejdřív bych vám chtěl říct dobrou zprávu. Ukrajina ustála další těžkou noc. A tato noc byla opravdu velmi těžká. Pro vojáky i pro civilisty. Tisíce lidí strávily tuto noc v krytech, protože kremelský tyran má právo podmanit si Ukrajinu. A zahájil útok na naši nezávislou a demokratickou zemi,“ hřměl do náměstí velvyslanec.

Hanba, hanba, hanba,“ odpověděli mu mohutně lidé na náměstí.

„Ale kvůli našim statečným vojákům jsem přesvědčen, že Ukrajina zvítězí. Jinak to ani být nemůže. Ale abychom to dokázali, potřebujeme vaši pomoc. Já vám za vaši pomoc moc děkuji. Města jako Charkov, Kyjev i Sumy se drží. Všichni se drží. Díky našim statečným vojákům, díky našemu statečnému prezidentovi. Všichni se drží. A my budeme bojovat, abychom ukázali, že Ukrajina je demokratickou evropskou zemí. A já věřím, že až zvítězíme, staneme se brzy členy EU i NATO a budeme spolu s vámi budovat demokratickou Evropu. Protože Ukrajina není Rusko. Ukrajina je Evropa. My chceme zůstat nezávislou zemí,“ zdůraznil velvyslanec.

Prozradil, že vojákům posílá vzkazy o podpoře Ukrajinců a ukrajinských vojáků. Poděkoval také české vládě za to, jak moc Ukrajině pomáhá. Kolik humanitární i vojenské pomoci posílá Ukrajině.

„To nám pomůže vykopnout z Ukrajiny kremelského agresora. Ukrajina bude nezávislou zemí a bude svobodnou,“ volal velvyslanec a pak předal slovo své manželce Olze.

„Zlatá Praho, modro-žlutá ti sluší,“ zvolala do mikrofonu. „Praho, Česko, moje země dnes krvácí. Ale bojuje. Každý den ztrácíme lidské životy. A každý ten život je pro nás nad zlato. Vám tady musím vyslovit obrovský dík a uklonit se vám za to, jak jste neskutečně skuteční. Děkuji vám za každé slovo podpory i za každou korunu pomoci. Děkuji vám. Nikdy na to nezapomeneme,“ poklonila se paní Olga Václavskému náměstí

A pokračovala.

„Praho, my máme ještě jednoho společného kostlivce ve skříni. Tím je slovanské bratrství. Dneska dva slovanští bratři, jeden velký, jeden poskok, vraždí Ukrajinu ze všech stran. My nechceme takové bratry,“ zdůrazňovala.

„Ve jménu žen, které ve válce kojí své děti, které své děti oplakávají, které bojují se zbraní v ruce, které bojují i s holýma rukama, jménem těch všech prosím, poproste své vlády, aby zavřely nebe nad Ukrajinou. Close The Sky. Protože my si s nimi na zemi poradíme, ale potřebujeme uzavřít to nebe,“ poznamenala paní Olga.

Na 60 tisíc lidí její přání opakovalo.

Slovo dostal také premiér Petr Fiala (ODS), který se na akci objevil.

„Děkuji vám za vaši podporu Ukrajiny, děkuji vám za podporu demokracie a děkuji vám za váš odpor proti ruským choutkám vůči východní a střední Evropě,“ poděkoval premiér všem. „Putin ničemu jinému než síle nerozumí a je dobře, že svět přijal opravdu silné sankce,“ pokračoval.

„Já jsem sem k vám přišel z jednání vlády, kde jsme schválili odeslání dalších dodávek zbraní a zbraňových systémů Ukrajině. A jsem rád, že za několik hodin budou k dispozici ukrajinským obráncům,“ hřímal na Václavském náměstí.

Připomínal, že Česká republika má zkušenosti s ruskou okupací svého území, a proto se nemůže smířit s tím, že se ruské tanky snaží zničit touhu jiné země po svobodě. „My se s tím nemůžeme smířit a nesmíříme se s tím. Sláva Ukrajině,“ volal Fiala.

Na pódiu se objevil také ředitel neziskové organizace Člověk v tísni Šimon Pánek, který se vymezil proti prezidentovi Miloši Zemanovi. „Nestačí se za to omluvit a říct, že teď prozřel. Hanba,“ zahřměl.

Analytik David Stulík z Bezpečnostního centra Evropské hodnoty popsal, proč je třeba Ukrajincům poslat zbraně.

„Ty dodávky zbraní tam musejí jít, aby se ukrajinští muži mohli bránit těm po zuby ozbrojeným hajzlům. My nesmíme uhnout té zrůdě, jak tu máte ten plakát,“ ukázal na Vladimira Putina.

Po analytikovi dostal slovo mluvčí Českých elfů Bohumil Kartous a poděkoval i prezidentovi Miloši Zemanovi za to, že přiznal svou chybu z minulosti a tentokrát se vymezil proti Rusku, čímž notně oslabil dezinformační scénu v Česku.

Tato dezinformační scéna bude podle Kartouse vykreslovat Ukrajinu jako zemi, která nemá právo na vlastní existenci. To je lež, kterou Česko zažilo v roce 1938 a 1968. To jsou roky, kdy do naší země vstoupili nacisté a Sověti. Víme tedy, že je třeba této lži čelit. S touto zkušeností, kterou máme, musíme podle Kartouse čelit i dezinformační scéně, abychom ochránili i vlastní demokracii.

Na akci dostal prostor také mladý Rus, který chtěl ukázat, že rozhodně ne všichni Rusové podporují agresivní akci Vladimira Putina. V ruštině poslal vzkaz vojákům, které vyzval, aby na Ukrajině nebojovali.

O slovo se přihlásil také herec a zpěvák Jiří Macháček, od kterého zaznělo, že pokud má teď něco Ukrajině pomoct, je to zásilka zbraní a nábojů, aby se měli čím bránit. Prozradil také, že má na Ukrajině kamarády a doufá, že se s nimi opět setká v klidnějších časech.

Václavským náměstím znovu a znovu zněly výzvy k podpoře Ukrajiny, k posílání peněz neziskové organizaci Post Bellum, Člověk v tísni a dalším organizacím, které se snaží Ukrajincům pomoct. Stejně tak se opakovaných výzev k zaslání další pomoci dočkala i česká vláda.  

„Sláva Ukrajině!“ hřmělo opakovaně Václavským náměstím.

Na akci nechyběl ani herec Ivan Trojan.

„Ukrajina potřebuje nás a my potřebujeme Ukrajinu. Putin vede válku proti hodnotám, na kterých stojí demokratické státy, jako je i Česko. Pokud Putin uspěje na Ukrajině, tak se nezastaví. On touží obnovit sféru vlivu, do které dříve patřila i naše země. To mu nesmíme dovolit. Chtěl bych o to víc poděkovat statečným Rusům, kteří protestují proti této válce, i když je čeká jen zatýkání. Musíme podpořit Ukrajinu. Vyzývám všechny umělce: Podpořte Ukrajinu. Sláva Ukrajině!“ volal na Václavském náměstí.

Celou akci uzavřel zpěv české a po ní ukrajinské hymny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…