Děsivé detaily obžaloby „kosovského řezníka“: Zastřelené miminko, uříznutá hlava k obědu. Hrozba dalšího pogromu. Srbové rozpálení do běla

13.04.2017 19:10

Srbská média žila v posledních dnech skandálem. Poslanec jednostranně odtrženého Kosova totiž otevřeně pohrozil Srbům dalším etnickým čištěním. Člen tamního parlamentu Daut Haradinaj v televizi prohlásil, že pokud bude jeho bratr a někdejší vůdce teroristické UČK vydán k soudu do Bělehradu, nezbude na Kosovu ani jeden jediný Srb.

Děsivé detaily obžaloby „kosovského řezníka“: Zastřelené miminko, uříznutá hlava k obědu. Hrozba dalšího pogromu. Srbové rozpálení do běla
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Ramuš Haradinaj, bývalý velitel kosovsko-albánských teroristů z UČK

Srbové z Kosova a Metohije, tedy území, které bylo pod vedením tamních Albánců v únoru 2008 jednostranně odtrženo od Srbska, se bojí dalšího vraždění. Zazněla vůči nim otevřená výhrůžka.

„Přijde etnické čištění, na Kosovu nezbude ani jeden jediný Srb.“ To nedávno dle srbských novinových řekl během televizního interview Daut Haradinaj, poslanec kosovského parlamentu a bratr někdejšího samozvaného premiéra Kosova Ramuše Haradinaje.

Druhý ze jmenovaných bratrů, Ramuš Haradinaj je už od počátku ledna ve Francii, kde čeká na soud. Ten má finálně koncem měsíce rozhodnout o jeho vydání k trestnímu stíhání do Bělehradu za válečné zločiny, vraždění, mučení a znásilňování během války na konci 90. let.

Titulek srbského deníku Blic.rs

Právě v souvislosti s očekávaným soudem se Haradinajův bratr Daut, též nyní politicky činný, naštval a v televizi začal vyhrožovat. Pokud prý francouzský soud jeho bratra vydá do Srbska, začne na Kosovu další etnická čistka a „nezbude tam ani jeden Srb“.

Šokující výroky řešila několik dní celá srbská mediální scéna. Tamní komentátoři se navíc podivovali nad tím, že se k těmto otevřeným výhrůžkám nevyjadřoval nikdo z EU, a že kdyby něco podobného prohlásil Srb vůči Albáncům, už by se možná řešila vojenská intervence NATO.

Daut Haradinaj byl hostem pořadu Infobox na TV Dukadjini, kde došlo právě na problematiku kolem jeho bratra Ramuše. V případě, že ho Francouzi vydají k soudu do Bělehradu, mohla by prý nastat válka.

„Nevím, jak ostatní, ale vím, jak to mám já… jestli oni učiní chybu a udělají to (vydají Ramuše Haradinaje, pozn. red.), pak se budeme bavit o vážnějších tématech. Jestli chcete etnicky čisté Kosovo bez Srbů, pak tedy do toho, pojďme si hrát,” pohrozil zcela vážným tónem Daut Haradinaj v televizním rozhovoru.

Přímo z Kosova tato slova nikdo příliš nekomentoval. Pouze strana Aliance pro budoucnost Kosova (kterou řídí Francouzi zadržovaný Ramuš, pozn. red.) vydala prohlášení, že citované výroky byly vytrženy z kontextu.

Prohlášení své strany ale dle prestižního srbského deníku Politika dementoval sám Daut Haradinaj a ve výhrůžkách pokračoval, když později během zasedání parlamentu varoval Srbsko, aby si „nehrálo s Ramušem Haradinajem“, jinak „dostane stejnou odpověď jako v roce 1999“. Podstatné je, že Daut Haradinaj žádné své výroky, ani ty prezentované v srbském tisku, nepopřel.

Ramuš Haradinaj, někdejší předák teroristické kosovsko-albánské organizace UČK a pozdější samozvaný premiér Kosova, byl zadržen francouzskou policií letos 4. ledna na letišti na základě srbského mezinárodního zatykače.

Nejprve byl kosovský Albánec držen ve vazbě, později byl propuštěn s tím, že nesmí opustit Francii. Soud měl vyřknout konečný verdikt 6. dubna, vynesení rozsudku nakonec odložil na 27. dubna. Mezitím speciální prokuratura pro válečné zločiny v Bělehradě doručila soudu další důkazy a svědectví o tom, že Haradinaj během války v Kosovu páchal válečné zločiny, mučil zajatce, znásilňoval a vraždil. Podle bělehradského deníku Blic dostal francouzský soud takové důkazy, které „Haradinaje pohřbí“.

Mezi tyto důkazy patří i konkrétní zmapované případy vraždění několikatýdenních dětí. Informoval o tom bělehradský deník Kurir. Šéf srbské Kanceláře pro Kosovo a Metohiji Marko Djurić před časem na tiskové konferenci zveřejnil detaily z důkazů, které Srbsko proti Haradinajovi má. Jedná se o zločiny, které měl páchat osobně Ramuš Haradinaj spolu se svými kumpány z UČK.

Deník Kurir: „Bestie Haradinaj: Jeho UČK usekla hlavu dítěti v kolébce a řekla jeho otci: teď máš maso k obědu“

Nejdějšivější případ, který Djurić představil, byla bestiální vražda dvoutýdenního dítěte. Bojovníci UČK v červnu 1999 vpadli ve městě Djakovica do jednoho domu, kde se ukrýval muž se svojí rodinou a obvinili ho ze spolupráce se srbskou policií. Jeden z teroristů se ho měl zeptat, co má k obědu, jestli má nějaké maso. Muž řekl, že žádné maso nemá. V tom terorista přešel ke kolébce s dvoutýdenním dítětem, dvakrát ho střelil do hlavy, poté mu usekl hlavu a řekl muži: no, teď už máš maso k obědu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…