Dezinformace Petra Pavla. Neznalost, nebo úmysl? Někdo si všiml

07.02.2023 21:25 | Ze sítí

Budeme mít na Hradě dezinformátora? Na velké úřadování nově zvoleného prezidenta Petra Pavla ještě před inaugurací 9. března se zaměřili v pořadu Aby bylo jasno, moderátorka Jana Bobošíková představila několik nepravdivých informací, které z Pavlových úst zazněly.

Dezinformace Petra Pavla. Neznalost, nebo úmysl? Někdo si všiml
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel

„V osobě nově zvoleného prezidenta Petra Pavla, který ještě de facto prezidentem není, získává naše politická scéna mocného hráče v boji proti dezinformacím. Zjistili jsme, že s fakty nakládá vskutku velmi volně,“ uvádí moderátorka Jana Bobošíková.

Následně poukazuje na to, že Petr Pavel je sám šiřitelem dezinformací. „Petr Pavel na konci minulého týdne bilancoval své první dny nově zvoleného prezidenta bez inaugurace a hned zahrnul novináře několika dezinformacemi. Nejzásadnější z nich zní, že sám sebe považuje za jednoho z nejvyšších ústavních činitelů,“ uvádí Bobošíková.

Narážela tak na následující slova, která Petr Pavel pronesl: „Proběhla schůzka s ústavní čtyřkou, která sice vyvolala velkou pozornost, na druhou stranu by měla být standardní, protože si nedokážu představit, že by spolu ve funkčním státě čtyři hlavní ústavní činitelé komunikovat neměli.“

 

 

„Chce-li Petr Pavel nazývat svou schůzku s předsedou Senátu Vystrčilem, předsedkyní Poslanecké sněmovny Pekarovou Adamovou a premiérem Fialou setkáním ústavní čtyřky, pak buďto nemá o ústavě ani ponětí, nebo záměrně dezinformuje,“ připomíná Bobošíková, že čtyři nejvyšší ústavní činitelé České republiky jsou v současnosti prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Vystrčil, předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová a premiér Fiala.

V kontextu toho vzpomněla Bobošíková slova bývalé ministryně spravedlnosti Marie Benešové, která prohlásila, že Petr Pavel se může dopouštět „trestného činu přisvojování pravomocí úřadu“.

Na dalším příkladu Bobošíková ukazuje, že Petr Pavel má slabá místa i v regionální politice. V polovině února chce navštívit Karlovarský kraj a projevit otevřenost k názorům opozice a k občanům. „Většina starostů v Karlovarském kraji jsou za ANO a já jim tímto chci dát prostor k tomu, aby mi řekli, kde vidí hlavní problémy, jak vidí účinnost vládních opatření,“ vysvětlil Petr Pavel svou návštěvu tohoto kraje. „Hnutí ANO má však v Karlovarském kraji pouhých osm starostů ze 132 karlovarských obcí. Chybička, neznalost, dezinformace?“ dodává moderátorka Aby bylo jasno.

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30582 lidí
Následně upozorňuje, že Petr Pavel přidělil novou funkci, kdy na svých sociálních sítích píše, že se „ve funkci nově zvoleného prezidenta zúčastnil veřejné akce“, šlo o slavnostní setkání u příležitosti 30. výročí Armády České republiky. „Funkci nově zvolený prezident jsme v našem právním řádu nenašli, vypadá to, že funkce nově zvoleného prezidenta je evidentně spíše nefunkce nebo možná zase dezinformace.“

„Já jsem si moc dobře vědom, jaké pravomoci má prezident po inauguraci, jaké před tím. Mám stejné pravomoci jako jakýkoli občan, ale zároveň je jasné, že se na výkon funkce připravuji,“ pronesl také Petr Pavel na tiskové konferenci 3. února.

Závěrem Bobošíková Pavlovo úřadování shrnuje slovy: „Takže mám pravomoci jako občan, mám funkci nově zvoleného prezidenta a jsem jedním ze čtyř ústavních činitelů, říká Petr Pavel, bojovník s dezinformacemi. Nezbývá než souhlasit s odborníkem na etiketu Ladislavem Špačkem, ten uvedl, že Petr Pavel je ‚nový model prezidenta, jakého jsme ještě neměli, a do úřadu vnese novou jiskru‘. No, evidentně už začal.“

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …