Dialog? Se srpem a kladivem? Stanjura vysvětlil Středulovi, proč nechce jednat

08.06.2023 21:41

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se urhl na předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středulu, kterému se nelíbí, že vláda nediskutuje škrty ve státním rozpočtu. Stanjura mu za to ostře vyčetl demonstrace s účastí komunistů.

Dialog? Se srpem a kladivem? Stanjura vysvětlil Středulovi, proč nechce jednat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Zbyněk Stanjura

Odborový předák kritizujel vládu, že z plánování úsporného balíčku odbory úplně vyšachovala a nedala jim prostor na společném jednání. Nelíbí se jim tupé škrty, které se dotýkají i zaměstnanců.

Ministr financí mu podal vysvětlení: „Jak se může vést sociální dialog, když dělají demonstrace, na kterých se profilují vůdci opozice, vlají tam komunistické vlajky, srp, kladivo, vystupují tam komunisté? To je dialog?“ rozčílil se na odboráře Stanjura.

Původní zdroj ZDE

Odboráři z veřejné sféry zopakovali, že jsou připraveni postupovat proti vládním plánům „všemi možnými prostředky“. Podle nich vláda svým přístupem narušuje sociální smír. Zvažují, že na kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) podají stížnosti Státnímu úřadu inspekce práce kvůli údajnému porušení zákoníku práce, a to ve smyslu plánovaného snížení tarifních platů o pět procent zaměstnancům ve veřejných službách.

Stanjura si kvůli tomu podle svých slov těžkou hlavu nedělá. „Mně to nevadí. Máme s nimi domluvené jednání na příští úterý, tak si to řekneme z očí do očí. Pokud někdo zvažuje stížnost, ať ji podá,“ prohlásil ministr financí.

Středula ve středu uvedl, že setkání s premiérem Petrem Fialou a s dalšími ministry spolu se šéfy vládních stran by se mělo uskutečnit v úterý 13. června v 9:00. Za ČMKOS se podle něj mohou účastnit schůzky dva lidé, k jednacímu stolu dostali pozvánku i zástupci Asociace samostatných odborů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

JEN UBOHOST A TRAPNOST, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJuras1 , 09.06.2023 0:55:23
o čem chce ten Středula pořád jednat s těmi asociálními vládními aroganty? Kdyby nebyl na jejich straně, tak už dávno vyzval ke generální stávce. Ale díky tomu, že jsou to všichni kumpáni z Aspenu, tak si z lidí dělají všichni jen pr... srandu. Chce to rychle vyměnit i Středulu s celou touhle asociální, zlodějskou, vlastizrádnou vládou a všechny tyhle lehkoživky poslat za mříže...

|  7 |  0

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…