Dienstbier se ozval: Nemůžeme říct, že nechceme přijímat muslimy. To nejde

28.08.2017 8:42

Bývalý ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) oponuje svému stranickému kolegovi, premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, v otázce migrační krize. Sobotka totiž v minulých dnech řekl, že v Česku již nechceme muslimy. Dienstbier však uvádí, že víra prý není kritériem, podle kterého by Česko mohlo rozhodovat, koho na své území přijme. Píše to dnešní MF Dnes.

Dienstbier se ozval: Nemůžeme říct, že nechceme přijímat muslimy. To nejde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

„Pro mě je podstatné, že tady platí Listina základních práv a svobod, že náš stát se neváže na žádnou víru ani náboženství, to znamená, že má každý svobodu vyznávat jakoukoli víru nebo být bez vyznání. Desítky tisíc muslimů u nás žijí a zcela bezproblémově toto právo užívají. Takže tak bych k tomu přistupoval,“ řekl Dienstbier s tím, že náš stát se neorientuje podle toho, v co někdo věří nebo nevěří. 

Podle Dienstbiera se navíc nelze příchodu muslimů vyhnout – a to v případě, že Česko skutečně chce přijímat uprchlíky z postsovětských zemí. „My jsme se nikdy nezabývali tím, jestli ti Rusové a Ukrajinci a další mají tu nebo onu víru. A i mezi nimi je řada muslimů, takže si myslím, že takto k tomu nelze vůbec přistupovat,“ řekl senátor Dienstbier.

Navíc, jak dodal, pokud tu požádá o azyl někdo, kdo na něj má podle mezinárodních smluv nárok, dostane jej bez ohledu na vyznání. 

Závěrem pak Dienstbier poznamenal, že pokud tady máme společný prostor v rámci EU, potřebujeme fungující schengenský prostor. „Pak musíme posílit vnější hranice, to je přirozené. Na druhou stranu, pokud máme společný prostor, pak v něm musí platit také společná pravidla,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …