Dienstbier v ČT hájil žalobu na Klause: Co jiného už by měla být velezrada?

05.03.2013 22:59

Podle senátora za ODS Miloslava Škalouda se dá žaloba na prezidenta Václava Klause přirovnat ke shození vlády za předsednictví v Evropské unii. Tam se totiž taky nebraly ohledy na důsledky. Senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) si však stojí za svým. Václav Klaus rozhodně není nad zákonem a Ústavu porušil.

Dienstbier v ČT hájil žalobu na Klause: Co jiného už by měla být velezrada?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Dienstbier byl jedním z původců celé akce

Ředitel Centra pro ekonomiku a politiku Jan Skopeček považuje schválení žaloby za velice špatný krok. „Ubohým způsobem se senátoři snaží vyřizovat účty,“ řekl v Událostech, komentářích na ČT s tím, že za velezradou navíc vidí zneužívání institucí.

„Vidím tam snahu sociální demokracie neschopnosti předkládat politická témata,“ řekl Skopeček s tím, že chce ČSSD jen získat mediální pozornost. Prezident navíc není stroj na plnění příkazů, taky má míru rozhodovacího prostoru.

Jako tenkrát za předsednictví

Se Skopečkem souhlasila i analytičky ČT Martina Lustigová: „Dá se čekat, že má politické názory a nemůže na ně zapomenout, když zastává takovouhle funkci,“ dodala. Senátor Miloslav Škaloud za ODS přirovnal hlasování 38 senátorů ke shození vlády za předsednictví v Evropské unii. Tam se taky nebraly ohledy na důsledky.

Senátor Dienstbier v pořadu několikrát zopakoval, že za žalobou vidí porušení Ústavy. „Nevím, co jiného by znaky velezrady mělo naplňovat,“ řekl v Událostech, komentářích neúspěšný kandidát na prezidenta. Klaus prý pohrdá rozhodnutími správního soudu a nekoná podle něj. Hlava státu podle Dienstbiera akorát dává signál veřejnosti, že se zákony a právo v Česku dodržovat nemusí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…