Diplomacie USA ve výroční zprávě kritizuje situaci českých Romů

20.04.2013 13:27

Sociální odloučenost Romů a násilí proti příslušníkům romské komunity označila za vážný problém České republiky aktuální zpráva o stavu lidských práv ve světě v roce 2012, kterou vydalo americké ministerstvo zahraničí. Americká diplomacie v souladu se zákony USA vydává obsáhlou zprávu pro poslance Kongresu každoročně. Letos vyšla už pošestatřicáté.

Diplomacie USA ve výroční zprávě kritizuje situaci českých Romů
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Romský festival v Chanově

Stejně jako v několika minulých letech, jsou i letos ve zhruba třicetistránkové zprávě o Česku vystaveny kritice životní podmínky romské komunity. Organizace zabývající se lidskými právy kritizují úsilí vlády o řešení této situace jako nedostatečné, uvádí zpráva. Za další problémy Česka označuje korupci, přetížení věznic, násilí proti ženám a dětem či antisemitismus. Americké ministerstvo kritizuje také ilegální zaměstnávání cizinců a údajnou diskriminaci odborů.

"Vláda přijala kroky k obžalování a potrestání úředníků, kteří zneužívají funkce v bezpečnostních službách a ve státní správě, dílčí beztrestnost ale přetrvává," uvádí se v části dokumentu věnované korupci. České zákony sice poskytují nástroje k potrestání viníků, vláda ale právo ne vždy využívá dostatečně účinně a úředníci občas vyváznou bez trestu.

V pasáži věnované Romům se uvádí, že tato komunita v Česku strádá chudobou, nezaměstnaností a negramotností a čelí v různé míře diskriminaci ve vzdělávání, zaměstnanosti a bydlení. "Někteří politici, zejména na místní úrovni, se uchylují k veřejné kritice romské komunity, kterou často urážejí, obviňují z jejích problémů a uplatňují kolektivní vinu za spáchané zločiny". Zhruba třetina českých Romů podle zprávy žije ve "vyloučených lokalitách", tedy ghettech, kterých je v zemi přes 400.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…