Diplomaté z EU a NATO se dnes sešli kvůli ukrajinské krizi

10.06.2014 13:51

Diplomaté EU a NATO dnes koordinovali postoje svých organizací k ukrajinské krizi. Společné neformální jednání zástupců členských zemí Unie a Aliance není zcela běžné. Podle diplomatů tak obě organizace především demonstrovaly svou shodu v přístupu k vývoji na Ukrajině.

Diplomaté z EU a NATO se dnes sešli kvůli ukrajinské krizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

„Podtrhuje to hlubokou závažnost krize. Je to signál jednoty obou organizací. Jednání také pomáhá koordinaci a vzájemné informovanosti," poznamenal jeden z diplomatů.

Navzdory skutečnosti, že mnoho zemí je současně členem EU i NATO, vztahy obou společenství komplikuje vleklý kyperský problém. Turecko, člen NATO, totiž Kypr neuznává. Ten, zase jako člen EU, často případná jednání blokuje.

Setkání EU-NATO jsou proto jen neformální a složitě připravovaná. Většinou se stejně jako dnes odehrávají na úrovni politického a bezpečnostního výboru Unie a velvyslanců při NATO. Od počátku ukrajinské krize to dnes byla teprve druhá podobná schůzka, první se sešla na jaře.

Na dnešním jednání v Bruselu náměstek generálního tajemníka NATO Alexander Vershbow seznámil EU s tím, co v reakci na krizi dělá Aliance. NATO například posiluje vzdušnou ochranu svých východních členů, zvýšilo intenzitu cvičení či sledování vzdušného prostoru letouny AWACS.

Evropská unie posiluje především hospodářskou pomoc ukrajinské vládě a stejně jako Aliance jednoznačně podporuje nového ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. EU také v reakci na krizi a ruskou anexi poloostrova Krym zmrazila majetek a zakázala vstup na své území desítkám osob a několika firmám z Ruska a Krymu. Připravována jsou i rozsáhlejší opatření v podobě různých variant hospodářských sankcí.

Ty by Unie mohla zavést, „budou-li si to vyžadovat okolnosti". Jak minulý týden v Bruselu připomněli zástupci vyspělých zemí ze skupiny G7, mělo by Rusko v příštích několika týdnech udělat víc pro uklidnění situace na Ukrajině.

Postupy NATO a EU se podle diplomatů nepřekrývají, ale sledují stejný cíl a aktivity jsou koordinované.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…