Disident „Čuňas" Stárek: Volič je nezodpovědný. Těžko vinit pravicové strany

06.12.2014 17:29

Disident, bývalý šéfredaktor časopisu Vokno, v současné době pracovník Ústavu pro studium totalitních režimů František „Čuňas“ Stárek míní, že český volič je nezodpovědný, když klidně učiní jedním z nejmocnějších mužů státu muže se záznamem ve svazcích StB Andreje Babiše. Není se ale prý co divit, když máme takového prezidenta.

Disident „Čuňas" Stárek: Volič je nezodpovědný. Těžko vinit pravicové strany
Foto: repro ČT, tan
Popisek: František „Čuňas“ Stárek je český publicista, bývalý šéfredaktor časopisu Vokno, disident a vězeň totality odsouzený na 5 let odnětí svobody

František Stárek poskytl rozhovor serveru Česká justice, v jehož rámci mimo jiné odpovídal na otázku, kdo může za to, že před pětadvaceti lety majorita na plných náměstích vzývala svobodu a dnes klidně zvolí jedním z nejmocnějších mužů státu muže se záznamem ve svazcích StB. Mohou za to politické strany, které nebyly schopny artikulovat ony postuláty svobodné společnosti?

„Ne, určitě za to nemohou politické strany, ale čistě volič, který je nezodpovědný. Když si vezmeš, jak dopadly poslední volby, na prvním místě vyhráli příjemci sociálních dávek, na druhém místě ti, kteří podlehli reklamní kampani americké agentury, a konečně na třetím místě se umístili zástupci starých pořádků. Kde máš ty demokraty za oněch dvacet pět let? Pokud se volič rozhoduje pod takovýmto zorným úhlem pohledu, je to primárně jeho problém, a důsledky si musí nést sám,“ uvedl Stárek.

Publicista pokračoval tím, že si nemyslí, že by za nastalou situaci na svých bedrech nesly vinu pravicové politické strany. „Těžko lze vinit z něčeho pravicové strany ve chvíli, kdy se hlava státu podílí na palácovém převratu. Místo toho, aby policie obvinila v tichosti jednu Matu Hari, která koučovala premiéra, udělala z toho obrovskou show, z níž dodnes nic není. Kde jsou ty miliony, kde jsou ty metráky zlata, kde jsou ti obvinění kmotři? To byl obyčejný palácový převrat. Jestliže je ve společnosti poptávka po levicovém názoru, tak se holt prosadí za každou cenu,“ má jasno Stárek.

Stárek z pohledu bývalého pracovníka Bezpečnostní informační služby uvádí, že vlivu bývalých estébáků napojených na KGB se dnes bát nemusíme. Faktem ovšem podle něj je, že mezi pracovníky bezpečnostních služeb zůstali po revoluci někdejší příslušníci StB. „Byla tam parta, která nás naučila, jak se dělá řemeslo. Náš záměr byl naučit se od nich tomu řemeslu a nedat jim zároveň šanci, aby měli jakékoli řídící možnosti. A to se dařilo už tenkrát, byť nám nadávali, že tam stále ti staří estébáci přežívají. Ale byli to takoví lidé šroubováku. Naučili nás, jak se s tím šroubovákem zachází, ale šroubovali jsme my,“ zavzpomínal Stárek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…