Disident: Voliči Zemana, lidského dobytku, jsou lumpenproletariát. Žádná sviňárna jim není dost

05.10.2020 12:02

Publicista Petr Placák před rokem 1989 psal samizdatové knížky a ke komunistickému režimu se stavěl velmi kriticky. Dnes se podobně kriticky staví k hnutí ANO. Dlouholetý příznivce obnovení monarchie v českých zemích zhodnotil krajské volby v textu nazvaném „Když volí lumpenproletariát“. Udeřil i na prezidenta Miloše Zemana.

Disident: Voliči Zemana, lidského dobytku, jsou lumpenproletariát. Žádná sviňárna jim není dost
Foto: Screen ČT
Popisek: Andrej Babiš a Miloš Zeman hovoří k vojákům

Publicista Petr Placák, dlouholetý příznivce monarchistické myšlenky v českých zemích, se před rokem 1989 stavěl velmi kriticky ke komunistickému režimu. V textu pro časopis Babylon ukázal, že se velmi kriticky staví také k hnutí ANO. Poznamenal totiž, že hnutí ANO volili lidé, které Placák zařadil mezi „lumpenproletariát“.

Anketa

Podporujete opatření proti covidu-19 činěná Romanem Prymulou?

55%
38%
hlasovalo: 24303 lidí

„Lumpenproletariát se nachází v každé zemi, v normálních časech mívá podporu okolo 10 % voličů, když je špatně, může shrábnout i 20 % voličské podpory – v krizích pak jeho stoupenci exponenciálně přibývají. U nás by to měli být nejspíše voliči KSČM a SPD. Specifikum české společnosti je ovšem v tom, že hodnoty, tedy antihodnoty, které jsou jinde (nebo aspoň vždy byly ve společnostech, kde se udržel právní stát, kontinuita kultury či demokratických institucí) přičítány lumpenproletariátu, jsou v Česku organickou součástí nemalé části tzv. středních tříd, tedy lidí, kteří nejsou nijak sociálně ohroženi, mají standardní vzdělání, auto, nebo dvě, rekreační dům, na zahradě bazén...“ napsal Placák.

Hnutí ANO podle jeho názoru volí lidé, kteří si utvářeli svůj hodnotový systém za časů normalizace nebo ještě dřív,  protože hnutí ANO nalézá své příznivce především mezi seniory. V době normalizace se především snažili přizpůsobit systému. O totéž se snaží i dnes a podle Placáka to není dobře. Potom totiž vidíme, že těmto voličům nevadí to, co Babiš provádí, že lže, lže i o své rodině a v politice dbá o svůj vlastní prospěch.

Stejně tak voličům Andreje Babiše je prý v podstatě jedno, co bude s touto zemí, hlavně, když jim někdo slíbí přiměřené jistoty.  

Udeřil také na voliče Miloše Zemana a na samotného prezidenta.  

„Voliči Miloše Zemana coby hlavy státu, nejvyššího představitele země, její společnosti, kultury, dějin…, kterou reprezentuje dovnitř i navenek, a přitom se chová jako lidský dobytek záměrně překračující všechny meze slušnosti, mají veškeré znaky lumpenproletariátu, kterému žádná sviňárna není dost dobrá na to, aby se neudělala, a pro který jsou veškeré vyšší hodnoty terčem posměchu,“ vypálil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…