Disidentka: V Rusku je to strašné

24.08.2016 8:03

Mladá fronta DNES přináší rozhovor s ruskou disidentkou Olgou Prochorovovou. Její disidentství prý začalo, když v devatenácti uspořádala demonstraci na podporu Jana Palacha. Následně se dostala do obávané psychiatrické léčebny v Kazani a svůj odpor proti ruskému režimu dává najevo dodnes. Dnešní Rusko totiž prý není o nic lepší, než bylo tehdy.

Disidentka: V Rusku je to strašné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Debatní večer o Rusku, vztazích Čech (Československa) a Ruska (Sovětského svazu) na výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy 21.8.1968 do Československa

Její boj prý začal, když se z Hlasu Ameriky a BBC dozvěděla o činu Jana Palacha. Jeho tragický osud ji, tehdy osmnáctiletou, velmi zasáhl. S kamarádkou tedy s hesly „Svoboda Československu“ vyrazily demonstrovat. Byly si prý jisté, že je zatknou, dokonce si ani nekupovaly zpáteční lístek. O to překvapenější byly, když se na Majakovského náměstí v Moskvě, kde demonstrovaly, nic nestalo.

O rok později již byla na další demonstraci zadržena. Odsouzena však nebyla – úřady ji prohlásily za nepříčetnou a umístily do psychiatrické léčebny. Z obávané léčebny v Kazani, kde se prý setkala s mnoha disidenty, byla propuštěna po dvou letech. V protestech proti režimu pak pokračovala, nemohla si prý pomoci.

Později, když založila rodinu, se prý „zklidnila“. Dnes už prý není ve věku na protesty, ale když vidí, co provádí Rusko například na Ukrajině, vyrazila by prý ráda znovu.

„Je to strašné a není to o nic lepší, než to bylo tehdy. Už jen samotný fakt, že se prezidentem země stane člověk, který byl spolupracovníkem KGB, to je, jako by se německým kancléřem stal někdejší nacista,“ vykládá rozhořčeně.

Dění kolem Krymu jí pak připomíná invazi do Československa v roce 1968. Připouští, že je to trochu odlišné, protože poloostrov měl hluboké ruské kořeny. „Ale už jednou patřil Ukrajině, tak není možné přijít do cizí země, udělat tam referendum a vzít si ji. A znovu se to děje před očima celého světa, stejně jako tehdy okupace Československa,“ žasne.

Na dotaz, zda je podle ní Vladimir Putin připraven v této expanzivní politice postupovat i dále, si Olga Prochorovová netroufá hádat. „Je určitě připraven to udělat. Doufám však, že existuje něco, co ho zastaví,“ věří. Velmi dobře prý chápe někdejší sovětské satelity, proč tolik hledají ochranu v NATO.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…