Dívčí válka ve sněmovně: Po „mikině s kapucí" další přímý úder poslankyně ODS Černochové

09.05.2014 10:14

Poslankyně Černochová (ODS) nenechává nit suchou na poslancích, resp. poslankyních za hnutí ANO. V poslední době poukázala především na údajně arogantní chování ministryně spravedlnosti Heleny Válkové vůči Parlamentu a stranou její pozornosti nezůstalo ani vystupování první místopředsedkyně sněmovny Jaroslavy Jermanové, která prý dodnes neumí řídit schůzi. Neumí se na to dokonce ani obléct.

Dívčí válka ve sněmovně: Po „mikině s kapucí" další přímý úder poslankyně ODS Černochové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Anketa

Kdo by měl odstoupit z vlády?

4%
31%
34%
7%
1%
hlasovalo: 31101 lidí

Ministryně Helena Válková před časem odvolala šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala, ale bezpečnostnímu výboru sněmovny prý dodnes nevysvětlila, co ji k Dohnalovu odvolání vedlo.To se dá označit dokonce za pohrdání Poslaneckou sněmovnou, které vláda podle Ústavy skládá účty. Černochová se proto ptá, zda více žen v politice musí automaticky znamenat zlepšení české politické kultury

„Ještě si někdo myslí, že by mělo být více žen v politice pro jejich kultivovanost, empatii, inteligenci, slušnost a schopnost lidi spojovat? Dvě ANOženy nám dokazují přesný opak a Babišovi se mimořádně povedly: Pologramotná první místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jermanová, která ani za 6 měsíců ve vedení sněmovny nepochopila 100 paragrafů jednacího řádu, a ve výkladu historie i práva všehoschopná a fakta překrucující Válková!“ napsala poslankyně z ODS na sociální síti Facebook.

Černochová svou poznámkou naráží také na nedávná slova ministryně o tom, že v porovnání s jinými zeměmi se toho na českém území za druhé světové války zase tolik nedělo.

Jermanová není ředitelka zeměkoule, slušela by jí pokora, míní Černochová

První místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová zase prý dělá chyby, když řídí jednání z Poslanecké sněmovny, např. odchází ze svého postu, čímž jednání narušuje.

Občanský aktivista Czeslaw Walek ale poslankyni ODS na Facebooku oponoval, že si lidé v politice přáli nové tváře a političtí matadoři by to měli respektovat. Noví politici si parlamentní procedury brzy osvojí. Naopak, možná by pomohlo poskytnout novým kolegům důvěru a podporu.

Černochová Walekovy argumenty nezpochybnila, jen dodala, že si voliči často ženy - političky až příliš idealizují. Jermanové by podle poslankyně za ODS slušelo, kdyby k učení přistoupila s větší pokorou.

„Nenastupovat na místo první místopředsedkyně PSP ČR se slovy: 'To je v pohodě, na řízení schůzí vůbec nic není, řídila jsem u nás na vesnici zastupitelstvo...' Já jsem odřídila cca 100 zastupitelstev a nikdy bych si to netroufla říct. Poslouchala bych zkušenější a neměla bych pocit, že jsem ředitelkou zeměkoule!“ reagovala Černochová.

Sluší se připomenout, že si Černochová nedobírá Jermanovou poprvé. Činila tak i v souvislosti s návrhem na zákaz pití alkoholu, který vzešel právě od Jermanové. Podle Černochové je hrůzné, když někdo vykresluje poslance jako alkoholiky a přitom sám chodí na jednání sněmovny nevhodně oblečen.

Anketa

Jakého výsledku dosáhne ODS ve volbách do Evropského parlamentu?

85%
9%
3%
2%
1%
hlasovalo: 12109 lidí

„Je to hloupé, trapné a nedůstojné. Raději budu poslouchat poslance, který si dal panáka slivovice, než se koukat na paní Jermanovou v zelené mikině s kapucí, jak nedokáže uřídit Poslaneckou sněmovnu a všichni si z ní dělají srandu,“ napsala poslankyně ODS v březnu tohoto roku.

Celá výměna názorů na Facebooku:

Jana Černochová: Ještě si někdo myslí, že by mělo být více žen v politice pro jejich kultivovanost, empatii, inteligenci, slušnost a schopnost lidi spojovat? Dvě ANOženy nám dokazují přesný opak a Babišovi se mimořádně povedly: pologramotná první místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jermanová, která ani za 6 měsíců ve vedení Sněmovny nepochopila 100 paragrafů Jednacího řádu a ve výkladu historie i práva všehoschopná a fakta překrucující Válková!

Czeslaw Walek: Já myslím, že tato argumentace není úplně správná. Spíše bych se argumentoval obecnou nezkušeností politiků za hnutí ANO, a to, že se poslední události týkaly akorát političek přece nemůžeme brát jako argument, že ženy do politiky nepatří! Pokud by politici ANO seděli v poslaneckých lavicích déle, asi by si zvyklosti a pravidla rychleji naučili. Volič ale rozhodl, že tam tyto nováčky chce. dle jedné americké studie jsou ženy ve vedení firem vyhazovány častěji než muži. Důvodem je, že často přicházejí z cizího prostředí a nemají kolem sebe vybudovanou podporu. možná to je problém,důvěra a podpora?

Jana Černochová: Czeslawe, já netvrdím, že ženy do politiky nepatří, naopak. Bez kvót, samozřejmě. Jenom jsem na příkladech těchto dvou žen chtěla upozornit na to, že si nás, ženy "političky, společnost bohužel moc idealizuje. Ano, procedury se dají naučit, ale je třeba k učení přistoupit s trošku větší pokorou než paní Jermanová. Nenastupovat na místo první místopředsedkyně PS PČR se slovy, "to je v pohodě, na řízení schůzí vůbec nic není, řídila jsem u nás na vesnici zastupitelstvo....... " Já jsem odřídila cca 100 zastupitelstev a nikdy bych si to netroufla říct. Poslouchala bych zkušenější a neměla bych pocit, že jsem ředitelkou zeměkoule!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…