Dle některých politiků má stát zkusit udržet své vysoké zástupce

11.01.2019 17:08

Stát by se měl pokusit udržet své vysoké představitele po skončení jejich mandátu pro státní služby. Myslí si to někteří členové sněmovního výboru pro obranu. ČTK je oslovila v souvislosti se vstupem bývalého náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře do zbrojařské firmy Glomex. Podle dalších by případný střet zájmů měl vyloučit zákon nebo takzvaná konkurenční doložka.

Dle některých politiků má stát zkusit udržet své vysoké zástupce
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Armádní generál Josef Bečvář odešel z armády po celoživotní službě v ozbrojených složkách loni v létě poté, co ho v pozici náčelníka generálního štábu vystřídal Aleš Opata. Od ledna se stal prezidentem zbrojařské firmy Glomex Military Supplies. Do zbrojařských firem v minulosti vstoupila řada dalších vysokých představitelů armády či Ministerstva obrany.

„Stát by měl umět nabídnout lidem, kteří zastávali klíčové pozice (premiéři, ‚siloví‘ ministři, významní funkcionáři Parlamentu, armády, policie, bezpečnostních služeb atd.), odpovídající uplatnění po skončení jejich mandátu,“ napsal ČTK člen výboru pro obranu Jan Řehounek (ANO). Výjimkou je podle něj situace, kdy se s nimi stát rozloučil kvůli nějakému pochybení. Poznamenal, že tito lidé se ve funkci setkávali s klíčovými informacemi. „Přestože věřím, že jsou to všechno profíci, a přestože budou vázáni svojí mírou mlčenlivosti, stát by jich měl využít sám,“ podotkl. Dodal, že na tuto záležitost několikrát upozorňoval a učiní v tom další kroky. Bečvářovi popřál v další práci úspěchy. „Vážím si, co pro Armádu ČR udělal,“ doplnil.

Vhodné uplatnění by měl stát pro své významné představitele nabídnout i podle místopředsedy výboru Josefa Hájka (ANO). „Pokud armáda nemá služebně ošetřen střet zájmů, tak lze těžko vytýkat člověku, který má 60 let, aby dál nepracoval v pozicích, kterým rozumí,“ dodal k Bečvářovi.

Podle předsedkyně výboru Jany Černochové (ODS) nemůže stát nabídnout adekvátní práci úplně všem odcházejícím generálům. „Navíc řada z těch, kteří opouštějí armádu či bezpečnostní sbory, nechce už pro stát pracovat, a chtějí zkusit něco jiného,“ napsala. Považuje za logické, že nějakým způsobem budou uplatňovat nabyté zkušenosti a kontakty. „Ale rozhodně bych je nepodezírala z nekalých úmyslů. Důležité je i to, že se oficiálně ví, pro koho pracují,“ dodala.

Místopředseda výboru Jan Lipavský (Piráti) nechtěl komentovat vstup Bečváře do firmy Glomex. „Obecně by mělo platit, že generálové z generálního štábu by měli mít uzavřenou konkurenční doložku, aby se takové věci neděly,“ uvedl. Poznamenal, že bývalý náčelník generálního štábu má „slušnou výsluhu“. „V jeho případě to není o existenční nouzi, ale spíše snaha o uplatnění,“ podotkl. Dodal, že stát by se měl snažit vytvořit odpovídající pozice pro bývalé vrcholové manažery, tedy i generály. „Přicházíme tím o značné know-how,“ doplnil.

Bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) poznamenala, že vojáci odcházejí do důchodu po službě státu často v plné síle. „Je nesmysl, aby jen seděli na lavičce v parku. Mohou přinést společnosti ještě nemalý užitek v oboru, kterému rozumějí jako málokdo,“ sdělila ČTK. Dodala, že jakýkoli možný střet zájmů by měl vyloučit zákon, a především jejich profesionální čest.

reklama

autor: čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …