Dlouholetý ředitel gymnázia, kandidující za Okamuru: Co dělají ministři se školstvím, to je na hraně zesměšnění profese. A teď ještě ta kriminálně- erotická komedie paní Valachové

04.10.2017 19:49

Kandidát za SPD Michal Šmucr, jenž se uchází o post v Poslanecké sněmovně v nadcházejících volbách, si v rozhovoru s Lubošem Xaverem Veselým na XTV.cz postěžoval na současný stav a zásadní nedostatky českého školství. Šmucr je dlouholetým ředitelem prostějovského gymnázia.

Dlouholetý ředitel gymnázia, kandidující za Okamuru: Co dělají ministři se školstvím, to je na hraně zesměšnění profese. A teď ještě ta kriminálně- erotická komedie paní Valachové
Foto: archiv L. X. Veselého
Popisek: Moderátor a publicista Luboš Xaver Veselý

„V naší zemi nikoho nezajímá, jak bude školství vypadat za 20 let. Politiky nezajímá, že školství může vypadat nějakým způsobem, řekněme s přesahem. Mně to někdy připadá, že každý ministr, který přichází, začíná do toho kamínku školství, který je docela vzácný, vrtat vrtačkou, aby si vyvrtal nějakou tu dírku, na kterou nikdo nezapomene. Ta směs malé odbornosti a v poslední době i zesměšnění profese mi připadá docela legrační,“ uvedl Šmucr v rozhovoru. On sám si váží profesorů Piťhy a Sokola, jenž podle něj jako jediní bývalý ministři školství odpovídají jeho představám o tom, jak by měla vypadat snaha realizovat ve své funkci změny vedoucí k ideálnímu stavu školství.

A co míní o ministryni školství Kateřině Valachové (ČSSD), jež rezignovala v souvislosti s dotační kauzou ve sportu? „Tady musím být velmi tvrdý, já si myslím, že proběhlo to, co proběhnout mělo. Ona si nezaslouží známku, prostě byla vyloučena v průběhu studia,“ řekl. Mimochodem onu kauzu nazývá kriminálně-erotickou komedií.

Video najdete ZDE

SPD Tomio Okamury se podle něj snaží přinést změnu. „My se opravdu snažíme začít debatu o tom, jak bude česká škola vypadat a fungovat, protože pokud fungovat nebude a ona k tomu směřuje, protože se nám vytrácí některé profese a vůbec zájem mladých lidí o některé profese usilovat a hledat uplatnění, tak ta dezorganizace prostoru díky těm permanentním reformám musí přestat a do školství se musí vrátit řád,“ zmínil Šmucr.

Učitelé si podle něj zcela jistě zaslouží vyšší navýšení platů, než je slíbených 15 procent. „Kariérní řád byl jen pokus vytáhnout peníze na školení učitelů. To vlastní navýšení bylo spíš kosmetické,“ sdělil pak ke kariérnímu řádu. Podle něj nejsou potřeba vést složky, ale nutné je, aby se mladí kantoři učili od těch starších a zkušenějších. 

Závěrem se pak Šmucr vyjádřil ke kauze ředitelky Kohoutové ohledně sporu o nošení hidžábu na střední škole, který s ní vedla jedna ze somálských studentek. „Paní kolegyně se stala obětí docela promyšlené snahy diskreditovat ji, diskreditovat školu a vytvořit tady zcela uměle lidskoprávní kauzu,“ sdělil Šmucr. Ředitelka podle něj postupovala naprosto korektně a správně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…