Dlouhý: Na zezelenání ekonomiky doplatíme. Fiala se musí vzepřít

08.12.2021 10:56 | Komentář

Snaha Evropské unie o zezelenání ekonomiky celého společenství je hodně ambiciózní. Prezident Hospodářské komory ČR se obává, že je ambiciózní až příliš a Česko na něj může tvrdě doplatit.

Dlouhý: Na zezelenání ekonomiky doplatíme. Fiala se musí vzepřít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý

„Slepá evropská honba za klimatickými ambicemi nás může stát víc, než si myslíme. Musíme proto bojovat za takovou podobu balíčku, která nás dlouhodobě nepoškodí, a současně využít šancí, které přináší,“ napsal prezident Dlouhý hned v úvodu textu pro MF Dnes s tím, že i kdyby se podařilo tyto ambiciózní cíle naplnit, některé evropské země nakonec z celého procesu odejdou jako poražené. A Česká republika by mohla být jednou z nich, protože česká ekonomika je hodně energeticky náročná.

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí

Klimatické změny nelze podle Vladimíra Dlouhého popřít a i podle jeho názoru je třeba s nimi pracovat, jenže prezident HK ČR jedním dechem upozorňuje, že práce kvapná bývá málo platná. Ďábel bývá ukryt v detailech a některé detaily plánů EU na zezelenání ekonomiky jsou z pohledu Vladimíra Dlouhého tak nesmyslné, že se jim budoucí vláda Petra Fialy musí vzepřít.

Za velmi problematický až nereálný považuje Dlouhý cíl ukončit výrobu spalovacích motorů do roku 2035. Dlouhý upozornil, že jednak nejsou elektromobily dost levné na to, aby se masově rozšířily, jednak není jisté, zda jejich masové rozšíření unese přenosová soustava, ale také se neví, jaké problémy může přinést např. likvidace elektrobaterií.

„Pro Česko je klíčová role jádra a zemního plynu a evropská opatření by tyto energetické zdroje neměla diskriminovat, či dokonce vylučovat. Požadovat dlouhodobou energetickou soběstačnost a současně se spoléhat jen na obnovitelné zdroje, to je pro nás nesplnitelné,“ upozornil Dlouhý.

Česká vláda by měla vice investovat do vzdělání lidí, aby se Česko posunulo kupředu v moderních technologiích, ale současně by z hlediska Dlouhého měla EU říci, že uhlí jako zdroj energie nelze s definitivní platností odepsat a bude dobré si ho ponechat v záloze např. na období až bude méně foukat, méně svítit slunce a tak podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…