Dneska je politické zadání zrušit druhý pilíř, stěžuje si ekonom Bezděk, který jej vytvářel

02.08.2014 13:09

Server e15.cz nabízí několik zajímavých odpovědí ekonoma Vladimíra Bezděka ke změnám důchodového sytému. Kdyby prý bylo rozhodování na něm, zachoval by druhý pilíř a vylepšil třetí. Nynější důchodová komise má podle něj jasné politické zadání, aby byl druhý pilíř zrušen, a tudíž ani nemůže nic jiného udělat.

Dneska je politické zadání zrušit druhý pilíř, stěžuje si ekonom Bezděk, který jej vytvářel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Současný šéf Asociace penzijních společností Vladimír Bezděk vedl v letech 2004–2005 a 2010 expertní skupiny vlády zabývající se přípravou důchodové reformy, ujalo se pro ně označení „Bezděkovy komise“.

Nyní je šéfem komise pro důchodovou reformu Martin Potůček a jeho předchůdce uznává, že není v jednoduché situaci. „Bude to mít nesmírně těžké. Musím se přiznat, že mu to vůbec nezávidím a že jsem rád, že je tentokrát v čele komise zabývající se penzijním systémem někdo jiný než já,“ říká Vladimír Bezděk, který se ovšem jako přidružený člen komise dostává rovněž do zvláštní pozice.

Jedním z prvních úkolů expertního týmu je totiž zrušit druhý pilíř důchodového systému, s čímž šéf Asociace penzijních fondů nesouhlasí.

„Chápu, že je tu jasné politické zadání, aby byl druhý pilíř zrušen. Důchodová komise tak může sotva dělat něco jiného. Respektuji to, i když se zrušením druhého pilíře vůbec nesouhlasím. Hodlám se ale samozřejmě účastnit diskuze o tom, jakým způsobem druhý pilíř zrušit, aby to bylo pro všechny zúčastněné co nejméně bolestivé. Bude to velmi složité,“ cituje e15.cz Bezděka.

Důležité bude zatraktivnit třetí pilíř

Dalším úkolem důchodové komise by pak prý mělo být zatraktivnění třetího pilíře. „Určitě by se vyplatilo zavést u účastnických fondů něco podobného, jako je v penzijním připojištění výsluhová penze. Pak bych výplatu naspořených peněz navázal na nějaký konkrétní věk, třeba pětašedesát let. A taky bych chtěl prosadit, aby mohl být produkt třetího pilíře sjednaný i klientům mladším osmnácti let, jako je to například u stavebního spoření.“ V rozhovoru také řekl, že kdyby to rozhodování bylo pouze na něm by zachoval druhý pilíř a vylepšil třetí pilíř.

„Pár produktových dotažení by účastnické fondy třetího pilíře určitě zasloužily. Lidem například vadí to, že neví, kdy přesně si budou moci peníze vybrat. Váže se to totiž na věk odchodu do důchodu, ale ten se u nich ještě může hodněkrát změnit. Z psychologického hlediska by tak bylo dobré, kdyby se jasně určil nějaký věk. Mohlo by to být klidně víc než těch šedesát let, řekněme třeba pětašedesát,“ prozradil Vladimír Bezděk a ukázal na další mentální bariéru. Tou prý je absence výsluhové penze. „Ta u penzijního připojištění umožňuje vybrat polovinu naspořené částky po patnácti letech. Je paradoxní, že výsluhovou penzi ve skutečnosti využívají jen jednotky procent z klientů, kteří na ni mají nárok. Ostatní ale hřeje vědomí, že kdyby u nich v životě nastaly nějaké neočekávané problémy, tak se jim nabízí možnost, jak se bez jakékoli penalizace dostat dřív k části prostředků, které si původně odkládali na penzi.“

Vladimír Bezděk podle svých slov věří, že na zmiňovaná témata je reálné vyvolat debatu, například v rámci odborné komise, která se teď zabývá změnami v důchodovém systému. „My jako Asociace penzijních společností se jednání komise také účastníme a už jsme tam avizovali, že přijdeme s nějakými vlastními návrhy, jak třetí pilíř upravit. Komisi bych rád na konci července předložil první písemné podněty, které půjdou po těch tématech, které jsem tady zmiňoval," prozradil e.15.cz Bezděk.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…