Do 10. května, pak už ne. Artilérie nedorazila. Prigožin nechce bojovat zbytečně

05.05.2023 12:58

Válka na Ukrajině trvá už 436 dní a zakladatel ruské soukromé armády wagnerovců Jevgenij Prigožin hlásí, že už toho má plné zuby. Pozice wagnerovců prý brzy předá do péče ruské armády, která má podle něj ukázat, co umí.

Do 10. května, pak už ne. Artilérie nedorazila. Prigožin nechce bojovat zbytečně
Foto: Repro Youtube
Popisek: Šéf žoldácké skupiny Wagner, Jevgenij Prigožin

Zakladatel soukromé armády wagnerovců bouchl do stolu. Po týdnech stížností, že jeho muži musejí dostat od ruského ministerstva obrany více munice, protože pokud se tak nestane, hrozí velký průšvih a wagnerovci možná budou muset opustit své pozice v Bachmutu, které získali za vysokou cenu prolití velkého množství krve, oznámil zásadní krok. Prigožin si na neochotu ministerstva obrany k užší spolupráci stěžuje celé měsíce.

Anketa

Jste pro větší zdanění piva a vína?

15%
79%
hlasovalo: 17872 lidí
Teď ve veřejném prostoru prohlásil, že 10. května wagnerovci předají své pozice standardním ozbrojeným silám Ruské federace a nechají boje u Bachmutu na klasických vojácích.

Na Prigožinova slova upozornila publicistka Lucie Sulovská, která ruský veřejný prostor, kupříkladu sociální síť Telegram, již nějaký čas sleduje.  

Prigožin připomněl, že ani ne měsíc od vpádu ruských sil na Ukrajinu byli jeho muži povoláni ke službě vlasti, potože klasické ruské armádě se nedařilo naplnit operační cíle. Do prvních bojů wagnerovci podle něj zasáhli už 19. března. První měsíc války se završil až 23. března 2022.

„Samostatně jsme zvolili směr naší ofenzivy – nejpřipravenější pevnost ukrajinských vojsk. Dne 9. května 2022 jsme obsadili obydlenou oblast Popasna, čímž jsme dosáhli prvního významného vítězství v Donbasu,“ uvedl Prigožin.  

Další důležitou roli sehráli wagnerovci u Bachmutu, kde podle Prigožina vázali velké množství sil nepřítele a umožnili tak standardní ruské armádě zaujmout výhodné pozice v obraně dobytých území na východě Ukrajiny. Stejně tak podle Prigožina sehráli wagnerovci důležitou roli, když standardní armáda ustupovala z Izjumu, Balaklaje a dalších měst. Právě wagnerovci podle Prigožina komplikovali ukrajinským silám útoky a koupili tak ruské armádě drahocenný čas.

„Po těchto událostech upadly naše jednotky v nemilost závistivých proválečných byrokratů. Začal umělý hlad po munici. Byl učiněn pokus o vytvoření umělého personálního hladomoru zákazem náboru vězňů,“ uvedl ve svém prohlášení Prigožin. „Bachmut jsme měli obsadit do 9. května 2023, ale s tímto vědomím nás od 1. května prováleční byrokraté prakticky odřízli od veškeré dělostřelecké munice. Jednotky ministerstva obrany, které mají krýt naše křídla, dělají, co mohou. Udávaný počet vojáků se však velmi liší od skutečného: Místo desítek tisíc jsou to desítky a výjimečně stovky bojovníků,“ pokračoval.

Jednotky wagnerovců se podle Prigožina vyčerpaly na počátku dubna, ale navzdory svém vyčerpání, především materiálnímu vyčerpání, pokračovali v akcích. Avšak za cenu vysokých ztrát.

„Formálně se obracím na náčelníka generálního štábu, ministra obrany, vrchního velitele a lid Ruska. Jménem bojovníků PMC Wagner, jménem velení PMC Wagner, prohlašuji, že 10. května 2023 jsme nuceni předat pozice v osadě Bachmut jednotkám ministerstva obrany a stáhnout zbytky PMC Wagner do týlových táborů, kde si budou lízat rány. Své chlapce stahuji z Bachmutu, protože při nedostatku munice jsou odsouzeni k nesmyslné smrti. Obracím se na vás takto, protože ani jeden můj dopis, všechny problémy, které jsem touto cestou hlásil od 19. března 2022, nebyl zodpovězen.“ uzavřel Prigožin.

Jevgenij Prigožin promlouvá

Jevgenij Prigožin promlouvá

BBC k tématu dodala, že Prigožin v poslední době vystupuje veřejně, aby na sebe strhl pozornost. Britská veřejnoprávní stanice má za to, že Prigožinův vliv v Kremlu možná slábne a svým vystupování se tento trend snaží zvrátit.

Stejně tak se již delší čas snaží upozorňovat, že mnohokrát zmiňovaná ukrajinská protiofenziva může pro ruské síly představovat zásadní problém.  

„Sám Prigožin předpověděl, že ukrajinská protiofenzíva začne 15. května, protože tanky a dělostřelectvo budou moci po posledních jarních deštích postupovat za suchého počasí,“ napsala BBC.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

xxx, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMartin23 , 05.05.2023 15:12:11
1. Ukrajina nemá střelivo, nemá PVO, nemá dostatek techniky. 2. Západu již došly zdroje, aby dodával Ukrajině techniku a střelivo sovětské a ruské výroby. 3. Západ nemá dostatek zbrojního materiálu, aby mohl Ukrajinu nějak smysluplně podporovat dlouhé měsíce. 4. Díky tomu všemu získalo Rusko naprostou převahu ve vzduchu a v raketových a dělostřleckých jednotkách. 5. Tuhle hru někam někoho nalákat, Rusové již použili. Nemám jiné vysvětlení, proč by tyhle věci řešil Prigožin přes média, než, že to je snaha vyprovokovat Ukrajince k útoku. navíc k útoku v jasně určené oblasti. 6. Neustále si tady média hrají své ideologické hry, ale mého názoru to má Rusko velmi dobře pod kontrolou, cí co chce a ví jak toho dosáhnout. Nemělo by být složité pochopit, že Rusko již cca 10 měsíců nemá za primární cíl zničit Ukrajinskou armádu, ale co nejvíc poškodit Západ. A to se mu daří maximálně. 7. Proto zkrátili frontu, využili přírodní překážky a zakopali se. 8. Na Ukrajaině mají po celou dobu méně vojáků než Ukrajina, protože mají masivní technickou převahu. Ruská armáda má, s ohledem na velikost konfliktu, minimální ztráty. Co si dnes nejvíc přejí, jsou velké armádní jednotky na jednom místě. 9. A když se podíváme mimo Ukrajinu, tak zjistíme, že Rusko je aktivní i v dalších regionech a že se chystají na případný konflikt přímo se západem.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…