Do Bruselu přijde další stížnost, týkající se Andreje Babiše. Tentokrát si lidé stěžují na jedy z jeho chemičky

09.03.2019 16:23

VÍME PRVNÍ K poslancům Evropského parlamentu zamířil dopis znepokojených občanů z Valašského Meziříčí. Ti apelují na Evropskou unii, aby neprodloužila společnosti DEZA z holdingu Agrofert výjimku na výrobu zakázaných jedovatých látek.

Do Bruselu přijde další stížnost, týkající se Andreje Babiše. Tentokrát si lidé stěžují na jedy z jeho chemičky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Chemička Deza ve Valašském Meziříčí

Látka DEHP (Bis(2-ethylhexyl)-ftalát), kterou signatáři dopisu zmiňují, je podle nich používána při výrobě PVC jako změkčovadlo a je toxická. „DEHP je klasifikován jako toxická látka, proto chemické přípravky obsahující více než 0,5 procenta DEHP musí být označeny symbolem a varovným nápisem ‚jedovaté‘,“ popisuje Taťána Míčková Muchová, jež je mimo jiné zakladatelkou iniciativy „DEZA není bezva“. Zároveň je také členskou komise rady města Valašského Meziříčí pro životní prostředí.  

„Tato látka tedy představuje velké nebezpečí, navíc může mít podle vědců doslova velmi fatální následky na lidské zdraví a dokonce na zdraví nenarozených dětí. Podle studií na zvířatech může DEHP vyvolávat poruchy vývoje samčích mláďat savců, např. vrozené vývojové vady prostaty, varlat a penisu, močové trubice nebo změny produkce spermií. DEHP může způsobit smrt plodu v děloze, vyšší riziko smrti po narození, vrozené vývojové vady srdce a cév, narušení funkcí jater nebo poruchy srdeční frekvence,“ píše se dále v dopise. 

Zde se zmiňuje i to, že v roce 2004 byl odsouhlasen zákaz výroby této  jedovaté látky s tím, že nejpozději k 7. červenci 2020 má být také ukončena její výroba v celé Evropské unii. „I přes tento zákaz si společnost DEZA z Valašského Meziříčí vyjednala jeho jedna ze dvou firem v celé EU výjimku, přičemž aktuálně žádá o její prodloužení na další 4 roky! Přitom je podle dostupných statistik již v tuto chvíli zřejmé, že společnost DEZA vypouští nejvíce reprotoxických látek v celé České republice,“ varují signatáři dopisu. 

„Jako občané Valašského Meziříčí jsme silně znepokojeni faktem, že tato toxická výroba má být zachována v našem městě, zvyšovat tak riziko poškození zdraví zaměstnanců a nadále tak znečišťovat ovzduší a vodní zdroje v našem městě a v širokém okolí. Již dávno jsou známy náhrady za DEHP a jsem přesvědčena, že k lobbování za výjimku pro prodloužení výroby této toxické látky vedou pouze a jen ekonomické důvody, které zcela zastiňují péči o zdraví občanů a ochranu životního prostředí. Pokračování ve výrobě DEHP představuje ohrožení nejen občanů ČR, ale i občanů celé Evropské unie. Je-li Česká republika členem EU, nutně musí Evropská agentura pro chemické látky zasáhnout ve prospěch, bezpečnost a zdraví občanů EU,“ uzavírají signatáři dopisu, kteří nevidí žádný důvod pro prodloužení výjimky této výroby. 

Společnost Agrofert patří do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Je jedničkou zemědělsko-potravinářského sektoru, realizuje kompletní proces výroby potravin v oblasti pekárenství a zpracování masa, a je i druhou nejvýznamnější skupinou chemického průmyslu v ČR. Prostřednictvím společnosti Mafra patří Agrofertu i významná média. Babiš tvrdí, že Agrofert od vstupu do vlády neřídil a ve prospěch společnosti nevystupoval. Agrofertu patří mimo jiné také společnost Lovochemie v Lovosicích, kde byl v letech 2005 až 2011 generálním ředitelem a v letech 2011 až 2014 předsedou dozorčí rady Richard Brabec. Ten je v současné vládě Andreje Babiše ministrem životního prostředí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…