Do Prahy dorazí předseda dolní komory amerického Kongresu. Zeman se s ním nesetká, chce funkční období zahájit cestou na Slovensko

25.03.2018 9:19

U příležitosti stého výročí vzniku našeho státu navštíví Česko předseda dolní komory amerického Kongresu Paul Ryan. Půjde o návštěvu neoficiální. Jde o první návštěvu některého amerického ústavního činitele od roku 2010, kdy do Prahy zavítal tehdejší prezident Barack Obama. Tehdy Obama jednal s prezidentem Václavem Klausem. Ryan prý o jednání s dnešním prezidentem Milošem Zemanem nestojí. Zeman stejně tak nestojí o jednání s Ryanem. Proč tomu tak je?

Do Prahy dorazí předseda dolní komory amerického Kongresu. Zeman se s ním nesetká, chce funkční období zahájit cestou na Slovensko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Naše republika letos slaví sté narozeniny. Na jejím vzniku měly v roce 1918 nemalý podíl i Spojené státy. Také proto v tomto důležitém roce navštíví Česko jeden z amerických ústavních činitelů  – předseda Sněmovny reprezentantů USA Paul Ryan. Sněmovna reprezentantů je dolní komorou amerického Kongresu.

Půjde o neoficiální návštěvu. Ryan se v Praze setká s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) nebo s americkým velvyslancem v Praze Stephenem B. Kingem. S prezidentem Milošem Zemanem se však neuvidí. Podle informací deníku Právo chtějí dát Američané tímto krokem najevo, že nesouhlasí s kritikou svobodných médií v Česku, která tak často zaznívá z úst Miloše Zemana.

O setkání s Ryanem nestojí ani Miloš Zeman. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček vysvětlil proč. „V zahraničněpolitické oblasti nyní klademe důraz na dodržení prezidentské tradice v podobě první zahraniční cesty v novém funkčním období na Slovensko. V příštích pěti letech bude jistě ještě celá řada příležitostí k diskusi s našimi americkými přáteli,“ řekl mluvčí deníku Echo24.

Místo setkání s prezidentem se Ryan setká s vysokoškolskými studenty na půdě politogického klubu Fakulty sociálních věd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…