Do Událostí, komentářů dorazil Jiří Dienstbier a spustil: Co provádí Zeman, to je na hraně respektu k ústavě

01.11.2017 23:05

Vítěz voleb Andrej Babiš (ANO) už několik dní opakuje, že sestaví menšinovou vládu, protože s ním nikdo nechce vládnout. Tedy až na Tomia Okamuru (SPD), kterého zase v koalici nechce Babiš. Proč se s Babišem do vlády nehrnou jeho bývalí partneři z KDU-ČSL a ČSSD? Ve středečních Událostech, komentářích České televize své pohnutky vysvětlovali lidovec Jiří Bartošek a sociální demokrat Jiří Dienstbier.

Do Událostí, komentářů dorazil Jiří Dienstbier a spustil: Co provádí Zeman, to je na hraně respektu k ústavě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Bartošek hned na úvod prozradil moderátorovi Davidu Borkovi, jak to bude se spoluprací TOP 09, STAN a KDU-ČSL.

„Budeme spolu jednat na expertní úrovni, ale nebudeme mít jednotný poslanecký klub. Domluvili jsme se, že před sněmovnou provedeme jednání, ale ve sněmovně si k tomu každý klub zaujme své stanovisko... Je možné, že ve sněmovně budeme mít různé názory. Pro nás je zásadní ta spolupráce expertů,“ zdůraznil Bartošek.

Pokud jde o složení sněmovny, položil na stůl jednu podmínku a navrch přidal jedno varování. „Pro mě je nepřijatelné, aby pozici místopředsedy sněmovny zastával někdo z xenofobní strany,“ konstatoval Bartošek. „To jste myslel někoho z TOP 09 nebo Starostů?“ zeptal se moderátor Borek v návaznosti na předchozí téma. „Ne, ne,“ rozesmál se Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Pak dostal slovo Dienstbier. „Ty volby nedopadly zcela dobře pro ČSSD poté, co jsme byli nejsilnější vládní stranou,“ uznal senátor za ČSSD. Sociální demokraté by proto teď měli jít do opozice a vyjasnit si své programové priority. „Je potřeba trošku zapracovat sami na sobě... A zapracovat na obnově důvěry v sociální demokracii,“ zaznělo z úst druhého hosta.

Lidovecký politik varoval ve shodě se šéfem TOP 09 Miroslavem Kalouskem, že by nebylo úplně v pořádku, kdyby tajné služby fakticky řídila vláda bez důvěry. „Je to věc k diskusi,“ řekl Bartošek.

Dienstbier se pustil do prezidenta Zemana.

„To, že prezident republiky dal najevo, že pověří dvakrát Andreje Babiše bez toho, aniž bude jasné, zda jeho vláda získá důvěru, a třetí pokus vloží do rukou prezidenta předseda sněmovny z hnutí ANO, takže to může být opět Andrej Babiš, tak to už jsme na hraně respektu k ústavě, protože by všichni ústavní činitelé měli jednat tak, aby byla ústava naplněna,“ pronesl varovně Dienstbier. Je to prý také vzkaz pro již zmíněného Miroslava Kalouska. Ten by na základě ústavy neměl bránit ustavení sněmovny.  

Bartošek zdůraznil, že hlavní odpovědnost za sestavení vlády teď leží na bedrech Andreje Babiše (ANO). „V případě, že Andrej Babiš není schopen sestavit většinovou vládu, vnímám to jako jeho velké manažerské selhání.“  Odmítl také možnost, že by lidovci podpořili vládu, pokud by v čele této vlády nebyl Andrej Babiš. „Já tam vidím velké riziko, že kdokoli dosazený Andrejem Babišem bude pouze loutka, kterou si bude Andrej Babiš ovládat,“ upozornil Bartošek. A tím zdaleka neskončil.

„My jsme opakovaně vstupovali do vlády s tím, že je potřeba zajistit demokratický vývoj této země. A co se stalo? Stalo se to, že se říká, že lidovci jdou s každým,“ zlobil se Bartošek. KDU-ČSL tedy vzala na vědomí vzkaz voličů, kteří dali lidovcům méně hlasů, a odchází do opozice.   

Pánové se poté shodli na tom, že ať už si o Andreji Babišovi myslí cokoliv, hodlají podpořit rozpočet, který sestavovala ještě stará koalice.

O pár minut později se Dienstbier znovu obul do prezidenta Miloše Zemana.  

„Pokud by tady prezident seděl několik týdnů se založenýma rukama a s nikým nejednal, tak to už by bylo porušení ústavy a jednání bez zbytečného odkladu,“ pravil Dienstbier.

Nakonec se ještě vyjádřil k situaci uvnitř ČSSD. Senátor by byl rád, kdyby sjezd strany proběhl co nejdříve. Následně důrazně odmítl myšlenku bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly, který na sociální síti Facebook napsal, že Jiří Dienstbier má snad v plánu vehnat ČSSD do náruče Miroslava Kalouska a jeho TOP 09. Dienstbier tuto úvahu jasně odmítl. Víc se k tomu však nechtěl vyjadřovat. Zimola má prý nějaký názor, Dienstbier má jiný, ale to v žádném případě neznamená, že by hnal sociální demokraty do náruče TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…