Do důchodu v 71 letech. To děti čeká. Pavlův muž řekl natvrdo

12.04.2023 16:40 | Ze sítí

Vladimír Bezděk, ekonom a poradce prezidenta Petra Pavla, tvrdí, že v zájmu udržitelnosti českého penzijního systému bude nezbytné zvyšování věku odchodu do důchodu. Aktuálně narozené děti by tak mohly jít do důchodu až v 71 letech. Lidé by si podle Bezděka také měli více spořit v rámci třetího pilíře penzijního systému.

Do důchodu v 71 letech. To děti čeká. Pavlův muž řekl natvrdo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11593 lidí
Bezděk v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál uvedl, že na velkou důchodovou reformu je již kvůli stárnutí obyvatelstva pozdě, a tak je třeba řešit změny v současném penzijním systému. „Na velkou důchodovou reformu je pozdě. Tím jsem myslel takovou reformu, která proběhla v roce 2011–2012, kdy došlo k vytvoření druhého pilíře penzijního systému, kdy se to dobrovolné penzijní spoření přidalo k tomu zásadnímu pilíři, k průběžnému státnímu důchodu a ke třetímu pilíři, k doplňkovému penzijnímu spoření,“ prohlásil Bezděk a připomněl, že druhý pilíř byl pro nezájem v roce 2016 zrušen.

„Na nějakou takovou velkou reformu je nyní už pozdě, protože populace nezadržitelně stárne a ta zhoršující se demografie nám omezuje ty možnosti pro takový manévr. Pro připomenutí, ten druhý pilíř stál na konstrukci 3 + 2. To znamená, že z těch 28 % platu, které každý zaměstnanec spolu se zaměstnavatelem platí, mohl občan vzít 3 % a vložit je do vybraného fondu a spořit si, ovšem za podmínky, že k nim z vlastní kapsy přidal ještě 2 % svého výdělku,“ vysvětlil Bezděk s tím, že zrušení systému je škoda.

„Těch 5 % ale přece jenom za těch 30 nebo 40 let spoření mohlo vygenerovat zajímavé prostředky na důchodu. Ten budoucí důchod pro generaci dnešních čtyřicátníků, kteří by v tom systému byli alespoň 25 let, mohl mít tu výhodu, že by nemusel stát jen na tom státním financování, jako je tomu nyní,“ uvedl ekonomický poradce prezidenta.

Současný penzijní systém je podle Bezděka příliš rovnostářský, protože k sobě velmi přibližuje vyplácené výše penzí. „Přitom výše mezd se v Česku liší dosti a ta distribuce mezd je mnohem variabilnější, než jsou potom ty penze. Z tohoto hlediska si ten penzijní systém představte jako lis, který rozdíly smáčkne k sobě a ve výsledku to vede k tomu, že dnes až 80 % penzí leží v oblasti mediánu, což je takový střední důchod,“ uvedl Bezděk, podle nějž se bohužel budeme rovnému důchodu stále více přibližovat. „Pro ty osoby, které vydělávají větší peníze, to bude velmi demotivační, ostatně už je to tak nyní,“ dodal Bezděk.

Aktuálně stále fungující třetí pilíř je podle Bezděka nastaven dobře a účastní se ho dostatek občanů, problém je v nedostatečné výši příspěvků. „My dneska v tom třetím pilíři nemáme až takový problém, že by se ho neúčastnilo moc lidí, je tam, tuším, až 70 % výdělečné populace. Problém je ale ten, že průměrně tam lidé přispívají 800 korun měsíčně. To je velký problém, když se ukládají 2 % průměrné mzdy, v ideálním případě by to mělo být mezi pěti až deseti procenty, aby to dávalo nějaký dlouhodobý smysl,“ radil ekonom.

Jelikož na velkou reformu již podle Bezděka není čas, je potřeba se postavit čelem problémům aktuálního systému. „Záleží na tom, jak se postavíme ke stárnutí populace. Pokud se tomu postavíme čelem, tak dokážeme ten projektovaný deficit důchodového systému udržet v rozumných mezích. Pokud se k tomu čelem nepostavíme, tak nám ten systém bude kolabovat,“ řekl s ohledem na růst věku odchodu do důchodu a snížení valorizace penzí.

Zvýšení věku odchodu do důchodu je podle Bezděka nezbytné. „Je nezbytné zvýšit věkovou hranici odchodu do důchodu a mělo by to být navázáno na tu stoupající průměrnou naději na dožití. Pokud naděje dožití nadále poroste, jako rostla posledních třicet let, tak se nebudeme moci zastavit na nějaké konkrétní věkové hranici, jako třeba 68 let, jak někteří navrhují,“ prohlásil s tím, že u aktuálně narozených dětí se bude hranice odchodu do důchodu pohybovat na úrovni 71 let.

„Pokud někdo nebude moci tak dlouho pracovat, existují zde invalidní důchody a další prvky sociální politiky. Pokud ten důvod bude takový, že se například jejich kvalifikace a schopnosti nebudou potkávat s poptávkou na trhu práce, tak tam přicházejí v úvahu nějaké rekvalifikace, částečné úvazky. Je potřeba zpružnění toho pracovního systému,“ dodal Bezděk, jak se bude s vyšším věkem pro odchod do důchodu pracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mladí vypláchnutí , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTravolta65 , 12.04.2023 17:05:04
volí podle toho jak je kdo krásný .

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…