Do kasy ODS plynuly od přerovských straníků desítky milionů. Tisk zmiňuje napojení na hazard

04.07.2014 8:25

Občanští demokraté z Přerova patří k nejštědřejším sponzorům své strany, a to i díky herním automatům. S koncem hazardu se straně přiškrtí příliv peněz, píší Lidové noviny. Problémy Přerova prý přerostly tamním politikům přes hlavu a musejí se jimi zabývat stranické špičky nejen ODS, ale i sociálních demokratů.

Do kasy ODS plynuly od přerovských straníků desítky milionů. Tisk zmiňuje napojení na hazard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hrací automaty

Předseda občanských demokratů Petr Fiala se rozhodl stranu očistit od problémových lidí. Začít by podle LN mohl právě v Přerově. Jména tamních politiků nejsou příliš známá a jejich anonymita jim dovoluje propojovat politiku s vlastním byznysem.

Jenže pokud se strana zbaví některých svých příznivců, přijde také o významné penězovody s nimi spojené. Zrovna přerovští občanští demokraté patří k nejštědřejším sponzorům své strany. V posledních třech letech plynuly z čtyřicetitisícového zadluženého města do stranické kasy desítky milionů korun.

Tamním politikům a jejich firmám se podle deníku navzdory vysoké nezaměstnanosti v regionu daří dobře. Přerovská opoziční smlouva mezi ODS a ČSSD umožňovala odolávat snahám opozice zakázat hazard. Pokud by se tak stalo, utnula by se řada významných penězovodů sahajících k přerovským politikům, píší LN.

Napojení na hazard je problém

Jmenovitě zmiňují šéfa olomouckého regionu Roberta Knoblocha, kterého označují za jednoho z hlavních aktérů přerovského příběhu, v němž se zhmotňují trable celé potápějící se strany. Knobloch vlastní ve městě několik nemovitostí, které pronajímá hernám. Zároveň řídí přerovskou buňku, která rozhoduje o tom, kdo město zastupuje na radnici, jež reguluje hazard. Knobloch přitom za poslední tři roky poslal straně téměř šest a půl milionu korun.

Nyní chce vedení strany obrodu ODS. Také přerovští zastupitelé po sedmi letech hlasovali pro úplný zákaz hazardu ve městě. Nejen Knobloch tak přijde o ne zcela zanedbatelný finanční zdroj plynoucí z pronájmu prostor pro herny. V celkovém objemu jeho příjmů prý ale zakázaný hazard dělá jen malou díru.

„Pronajímám stovky nemovitostí, herny sídlí jen ve zlomku z nich," uvedl pro LN s tím, že ODS bude podporovat i dál. Připustil ale, že jeho napojení na herny může být problém: „Nicméně jsem zaregistroval, že se ODS v poslední době staví k hazardu negativně a v tomto smyslu jsem zaznamenal i ten zdvižený varovný prst."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…