Do pořadu ČT přišel redaktor televize a zasvěceně povídal o kauze Rath a mafiánských strukturách

07.04.2015 20:10

Zajímavý formát mělo úterní Interview ČT24, kde si povídali dva redaktoři České televize. Zuzaně Tvarůžkové odpovídal její kolega Jiří Hynek, který stál před Středočeským krajským soudem v Praze. Právě zde dnes dostali v kauze skupiny kolem Davida Ratha sedm a půl roku manželé Kateřina a Petr Kottovi a poměrně vysoké tresty podnikatelé podílející se na zakázkách pro Středočeský kraj.

Do pořadu ČT přišel redaktor televize a zasvěceně povídal o kauze Rath a mafiánských strukturách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař David Rath

Emoce se po rozsudku podle reportéra Jiřího Hynka, který vyhlášení sledoval, objevovaly hlavně na straně Ivany Salačové. Dostala podmínku a po předchozím napětí bylo prý vidět dojetí. Nespokojený byl prý zejména Tomáš Sokol, advokát manželů Kottových. Musel prý od začátku vědět, že situace klientů není úplně příznivá.

Hynek připomněl, že podnikatelka Salačová byla pod tlakem, šli po ní všichni obvinění i advokáti a jednou musel soud dokonce přerušit výslech pro její psychické vyčerpání. Bylo to pro ni prý velké riziko. Soudce Pacovský ale v rozsudku uvedl, že se potrdilo vše, co řekla.

Policie vyluxovala, co šlo, tvrdí redaktor ČT

Redaktor Jiří Hynek, který se vyšetřování korupčních kauz dlouhodobě věnuje, si myslí, že se určitě nepodařilo rozkrýt všechny pochybné zakázky pro Středočeský kraj, ale policie byla v tomto případě důkladná. „Policie vyluxovala, co šlo,“ uvedl Hynek. Jako perličku také zmínil, že po vypuknutí kauzy Rath se mezi podnikateli zvýšila poptávka po rušičkách.

Hynek přiznal, že u Davida Ratha jej zatčení překvapilo, neboť jako poslanec ČSSD korupci velmi vehementně kritizoval. „S tím, jak se zpřesňovaly důkazy a ukazovalo se, že se policii podařilo zachytit mnohé důkazy, začínalo být jasné, že je to závažné,“ dodal.

Pak zmínil, že vyšetřování Davida Ratha nejspíš jednou bude považováno za učebnicovou kauzu nasazení odposlechů. V minulosti podle něj policie buď působila liknavě, anebo se kmotrovská společenství dozvěděla, co se vyšetřuje.

"Musím souhlasit s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským, že policie mnohdy není pečlivá a zkušení advokáti snadno ta obvinění rozbijí,“ dodal.

Informace ke kriminálním skupinám prý stále unikají

Stále podle něj existuje mnoho skrytých vazeb policistů na politiky a podnikatele. „Vím, že když měla jít policie k Romanu Janouškovi, tak se o tom dozvěděl a odjel z Česka,“ prozradil ze svých zdrojů. Má prý informace, že k některým kriminálním skupinám informace stále unikají.

Tato kauza ale prý byla pro policii jednoduchá. „Tahle skupina byla řízena amatérsky – předávali si peníze někde po kavárnách. Dnes, co vím, se mafiánské struktury peněz fyzicky vůbec nedotknou,“ prozradil redaktor.

David Rath si prý musí být vědom, že když byl odsouzen Kott a Pancová, jeho situace nebude ideální. Hynek též zmínil, že soudce ve svém rozsudku smetl ze stolu všechny výtky Davida Ratha proti procesu. Soud se také v argumentaci plně ztotožnil s tím, co dělá státní zástupce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…