Do předsednictva ČSSD usedl i politik proslavený kakaovou aférou

08.04.2017 14:28

ČSSD dnes do svého širšího vedení zvolila i někdejšího poslance Michala Krause, který složil v roce 2006 mandát kvůli kauze kolem cesty do Ghany, kde byl u jednání o investicích do továrny na zpracování kakaových bobů, píše ČTK.

Do předsednictva ČSSD usedl i politik proslavený kakaovou aférou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo ČSSD

Mezi desítku dnes zvolených jmen se dostali například šéf Senátu Milan Štěch či poslanec Richard Dolejš, informoval novináře tiskový odbor ČSSD.

Někdejší šéf poslaneckého klubu sociální demokracie Kraus ve Sněmovně skončil kvůli kauze kolem cesty do Ghany, kde byl v roce 2001 spolu s podnikatelem Františkem Rigem. Kraus byl podezřelý z praní špinavých peněz, pokusu o podvod a později i korupce. Policie nakonec případ odložila.

Je to úžasná parta

Místopředseda ČSSD a volební manažer strany Jan Birke v osobě Krause problém nevidí. „To ještě neznamená, že se vrací do vrcholové politiky. Předsednictvo je orgán, který má 35 členů, pak je ústřední výkonný výbor, pak grémium, já bych to neviděl tak dramaticky,“ řekl.

Předsednictvo ČSSD dnes doplnili také poslanci Jaroslav Foldyna, Robin Böhnisch a Jiří Petrů, někdejší senátoři Martin Tesařík a Alena Gajdůšková, Helena Kudelová, Hana Hozmanová. Birkemu se složení předsednictva líbí. „Je to úžasná parta, lidé, kterým mohu věřit a platí u nich podaná ruka,“ uvedl.

Předsednictvo ČSSD řídí činnost strany mezi zasedáními ústředního výboru. Kromě předsedy, místopředsedů či šéfů poslaneckého a senátního klubu jsou členy i zástupci krajů a desítka dalších členů, které dnes vybíral ústřední výbor.

Nejdůležitější rolí předsednictva je podíl na sestavování kandidátních listin. Po volbách v roce 2013 to bylo právě předsednictvo ČSSD, které vyzvalo předsedu strany Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby odstoupil z vyjednávání o vládě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…