Do sněmovny se vrátí daně za miliardy církvím. Přehlasují poslanci Senát?

10.03.2019 12:26

Sněmovna bude příští týden opět hlasovat o zdanění státních náhrad, které dostávají církve za majetek nevydaný v restitucích. Poslanci by také mohli rozhodnout o vydání poslance Miloslava Roznera (SPD) k trestnímu stíhání a budou volit zástupce ombudsmanky Anny Šabatové. Schůze dolní komory pokračuje od úterního odpoledne.

Do sněmovny se vrátí daně za miliardy církvím. Přehlasují poslanci Senát?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna schválila státní rozpočet na rok 2019 s deficitem 40 miliard. Opozice vládě vyčítá, že projídá ekonomický růst a nedělá rezervy na horší časy

Senát zamítl předlohu KSČM o zdanění takzvaných církevních restitucí jako protiústavní. Očekává se však, že ji dolní komora potvrdí a pošle k podpisu prezidentovi. Část poslanců i senátorů už ohlásila, že pokud bude zdanění platit, obrátí se na Ústavní soud.

Roznera chce policie stíhat kvůli jeho výrokům o někdejším romském táboře v Letech u Písku. Sněmovna jeho obvinění s největší pravděpodobností neumožní. Mandátový a imunitní výbor totiž poslancovo vydání ke stíhání nedoporučil i s ohledem na obdobné případy z minulosti. Rozner při kritice rozhodnutí někdejší vlády o odkupu vepřína blízko pietního místa v Letech použil spojení „neexistující pseudokoncentrák“.

Zástupce veřejné ochránkyně práv budou poslanci vybírat ze čtyř adeptů. Šanci obhájit funkci bude mít Stanislav Křeček, kterého navrhl stejně jako právníka Zdeňka Koudelku prezident Miloš Zeman. Senát nabídl poslancům bývalou ústavní soudkyni a senátorku Elišku Wagnerovou a děkanku Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Markétu Seluckou. Osmdesátiletému Křečkovi skončí šestileté funkční období v dubnu.

Sněmovna také rozhodne o podobě vládního daňového balíčku, který poslancům vrátili senátoři. Senát v něm doporučil snížení daně z přidané hodnoty na vybrané služby řemeslníků a na točené pivo na deset procent, kabinet s tím počítá až v novele o elektronické evidenci tržeb. Horní komora chce také snížit o šest haléřů na litr spotřební daň z lahvového piva a zavést nižší sazbu DPH na teplo už od letošního července, nikoli až od příštího roku. Vládní návrh mimo jiné zavádí zdanění zahřívaného tabáku a po sněmovních úpravách zvyšuje limity pro využití výdajových paušálů u živnostníků z nynějšího jednoho milionu korun na dva miliony.

Ve sněmovním finále budou poslanci schvalovat vládní cizineckou novelu, jež zavádí kvóty pro ekonomické migranty a povinné integrační kurzy pro zahraniční pracovníky, ale také mimořádná pracovní víza. Pozornost vyvolala úprava bezpečnostního výboru, která by zrušila soudní přezkum správních rozhodnutí o vyhoštění cizinců z Česka. Sněmovna ji asi neschválí jako protiústavní. Velkou šanci má naopak pozměňovací návrh ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), jenž by zrychlil proces vyhoštění cizinců, kteří byli v Česku opakovaně odsouzeni pro úmyslný trestný čin.

Ve třetím čtení poslanci dokončí hlasování o zřízení Národní sportovní agentury, která podle novely vládního zmocněnce pro sport Milana Hniličky (za ANO) převezme od Ministerstva školství agendu sportu včetně rozdělování dotací. Schvalovat budou rovněž předlohu poslanců ANO a Pirátů o krácení některých odměn politiků při kumulaci funkcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…