Do zvýšení penzí by mohlo příští rok putovat kolem čtyř miliard

31.03.2012 6:20

Do zvýšení důchodů by mohlo v příštím roce putovat kolem čtyř miliard korun místo původních téměř 12 miliard. Tolik by bylo potřeba na novou valorizaci penzí o třetinu růstu mezd a třetinu růstu cen, na které se dohodli ekonomičtí ministři. Ministerstvo práce už začalo předběžně pracovat na změně příslušné legislativy. Novinářům to dnes řekl ministr práce Jaromír Drábek. Zatím podle něj ještě není jasné, jestli pracující důchodci přijdou o slevu na dani. Dohoda dosud nepadla.

Do zvýšení penzí by mohlo příští rok putovat kolem čtyř miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jaromír Drábek

Vláda se shodla na tom, že i v nepříznivé ekonomické situaci nebude zemi zadlužovat a schodek rozpočtu zvyšovat. Podle původního návrhu ministra financí se měly penze na tři roky zmrazit. Ekonomičtí ministři se ve čtvrtek přiklonili k tomu, aby se zvedaly o třetinu růstu reálné mzdy a o třetinu inflace. Záměr musí schválit vláda. Ministerstvo práce už chystá legislativní řešení, které chce Drábek kabinetu předložit do půlky dubna.

Drábek byl proti zmrazení penzí

"Podle dnešních odhadů předpokládáme, že by valorizace měla stát kolem čtyř miliard korun. Ta konkrétní částka se ukáže po polovině letošního roku. Já už neudělám tu chybu jako minulý rok, abych řekl nějakou odhadovanou částku, protože potom by zase byly někde titulky, že Drábek něco sliboval a potom to bylo míň," uvedl ministr. Vláda o zvyšování penzí rozhoduje do konce září. Podle Drábka tak nová legislativa musí v tu dobu už platit.

Drábek s původně navrhovaným zmrazením penzí, které by ušetřilo v rozpočtu téměř 12 miliard, nesouhlasil. Podle něj by stát měl důchodcům přidat, pokud zvyšuje ceny daní z přidané hodnoty. Kalousek už dřív řekl, že by si dovedl představit valorizaci, ale maximálně ve výši dvou či tří miliard.

Odbory i opozice nový valorizační vzorec ostře kritizovaly. Podle ČSSD i komunistů je menší přidávání penzistům asociální a mnozí důchodci se budou propadat do chudoby. "Budu rád, když se opoziční strany přikloní k tomu, že je nereálné v období ekonomické stagnace udržet ten dosavadní vzorec valorizace," uvedl Drábek. Míní, že úsporná opatření dopadají rovnoměrně na všechny skupiny obyvatel.

Zrušme slevu na dani pro pracující důchodce

Ekonomičtí ministři se zatím nedohodli na tom, jestli pracující důchodci přijdou o slevu na dani. Nemohli by si tak odepsat 24.000 korun ročně. Podle ministerstva financí by to mohlo do rozpočtu přinést až 2,5 miliardy. Důchody v Česku se nedaní. Do práce pak ještě chodí asi 150.000 penzistů.

Do roku 2007 nemohli pracující důchodci slevu na dani uplatňovat. Drábek podotkl, že tuto možnost dostali v době ekonomického růstu a malé nezaměstnanosti. "V současném období, kdy je nezaměstnanost přes devět procent, tak si myslím, že takováto selektivní podpora, kdy nějaké skupině obyvatel jsou umožněny dvě skupiny nezdaněného příjmu zároveň, tak to příliš opodstatnění nemá," uvedl Drábek. Souhlasil by prý určitě s tím, aby se možnost slevy na dani zrušila.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V počtu generálů jsme v Evropě jedni z nejlepších. Černochová, Kateřina II. a její milci očima historika Fidlera

23:59 V počtu generálů jsme v Evropě jedni z nejlepších. Černochová, Kateřina II. a její milci očima historika Fidlera

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „V současné době jsme v situaci, kdy máme dostatek pouze v jediné komoditě, v počt…