Dobešova rezignace se utápí v nelogice. Opravdu je Panem zásadovým?

22.03.2012 19:41

Ministr Dobeš si stále stojí za tím, že odstoupil, protože jinak by se musel smířit s porušením programového prohlášení vlády. Stále však nedokáže jasně říct, že ostatní ministři VV tedy programové prohlášení vlády porušili, když se nezachovali stejně jako on.

Dobešova rezignace se utápí v nelogice. Opravdu je Panem zásadovým?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Dobešova rezignace, protože odmítá brát peníze učitelům, je stále opředená trochu vnitřní nelogičnosti v chování samotného ministra. Upozornila na to v rozhovoru s ním Štěpánka Čechová ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Jednou z otázek, která může vrtat občanovi hlavou, je, proč ministr Dobeš hlasoval pro důvěru vládě, když už po jednání K9 bylo jasné, že bude muset na svém ministerstvu škrtat.

„Pro důvěru jsem hlasoval, protože sociálnědemokratický pokus o vyslovení nedůvěry vládě byl populistický počin,“ vysvětluje Dobeš.

Pokud vláda porušuje programové prohlášení, jste jediným ministrem VV, kterému to vadí? Bez odpovědi

Zároveň však jedním dechem dodává, že jestli strany něco podepsaly v programovém prohlášení vlády, tak není možné, aby většina ministrů hlasovala proti němu.

Stejně tak nedokázal Josef Dobeš vysvětlit rozpor, kdy ještě před hlasováním byly VV proti škrtům. Ve chvíli, kdy však došlo na lámání chleba, při němž hrozil rozpad koalice, Věci veřejné museli oželet svůj program, podle kterého jsou učitelé pro stranu důležití.

Dobeš nedokázal odpovědět ani na otázku, zda, když vláda systematicky porušuje své prohlášení, je jediným véčkařským ministrem, kterému to vadí.

Vít Bárta prý hledá nového ministra školství už druhým týdnem

Ministr Josef Dobeš si je přitom vědom, že když vláda  rozhodla, že je potřeba škrtat, tak platy učitelům svým odstoupením nezachránil. Stejnou situaci totiž bude muset řešit i Dobešův nástupce.

Právě na něm bude o kolik přijdou učitel. Podle Dobeše má jen dvě možnosti, kde peníze ušetřit: „Buď půjde do vysokých škol, nebo do regionálního školství. Půl miliardy se dá ušetřit na chodu ministerstva, dvě miliardy buď na platech učitelů, nebo na vysokých školách.

Josef Dobeš se prý těšil na dnešní satisfakci v případě čerpání evropských peněz. Podle proběhlé tiskové konference eurokomisařů a premiéra Nečase, se však dá o satisfakci mluvit jen stěží.

Podle kuloárních informací údajně Vít Bárta již dva týdny hledá člověka na místo ministra školství. Pocit, že Dobešovo odstoupení je jen záminkou, aby vypadal jako Pan zásadový, tedy vyvrácen není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…