Dobré zprávy? Nečekaný odhad covidových čísel

02.12.2021 12:14 | Ze sítí

Reprodukční číslo R od srpna poprvé kleslo pod úroveň jedna, ovšem další den se zase vrátilo. Matematička Lucia Houfková vidí zpomalování nárůstu, ovšem pokles ještě ne. Zpomalování je pak podle ní vidět i v počtu hospitalizací. Ovšem lékař a molekulární biolog Marián Hajdúch se obává britského scénáře, kdy sice čísla přestanou růst, ale neklesají. „To povede k dlouhodobému zatížení zdravotnictví a vyčerpání zdrojů,“ varuje.

Dobré zprávy? Nečekaný odhad covidových čísel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rychlotest na koronavirus, ilustrační foto

Anketa

Má Miroslav Kalousek šanci stát se prezidentem České republiky?

2%
96%
hlasovalo: 14591 lidí
Podle včerejších údajů bylo v Česku zjištěno 21 126 pozitivně testovaných na covid-19 a číslo R, které poprvé od srpna kleslo pod hodnotu jedna celá, se vrátilo těsně nad tuto hranici. Matematička Lucia Houfková, která vede svůj blog Covi zápisky říká, že nárůst zpomaluje, ale stále ještě nenastal pokles.

„Reprodukční číslo nových případů včera bylo po dlouhé době pod 1 dnes je zase nad 1. Tento parametr je velmi ovlivněn strategii testování. Můj index odhadu je pod nulou, a to i přesto, že se provedené testy doplňují až další dny (tím se index odhadu zpětně dále snižuje), což naznačuje zlepšování. Regionálně je to tak všude až na Liberecký kraj, Vysočinu a Jihomoravský kraj, ale i tam index klesá (poslední den bývá nadhodnocen),“ vysvětluje.

Dodává, že zpomalování je nyní více vidět na datech z nemocnic. „Pořád jsou ale přírůstky vysoké, a to zejména u vážných případů. Tyto proměnné mají ale za novými případy časové zpoždění, tak snad další dny uvidíme také větší zlepšování a hlavně snad brzy nastane kulminace,“ doufá Houfková.

O poklesech a zpomalení mluví také lékař a molekulární biolog Marián Hajdúch. Ten však takovým optimistou není. „Domnívám se, že v příštím týdnu by se z řady důvodů mohla zlomit prevalenční křivka 5. vlny. Nicméně pokud se nepřijmou další opatření, může přejít do vlny typu stolové hory, kterou vidíme například v Británii. Tato povede k dlouhodobému zatížení zdravotnictví a vyčerpání zdrojů,“ napsal na twitteru v neděli.

A podle dat ze středy se Hajdúch domnívá, že na jeho slova došlo. V případě „stolové hory“ počet denně zjištěných pozitivně testovaných dosáhne vrcholu, ale pak buď neklesá, nebo neklesá pod určitou hranici. A to dle Hajdúcha může vést k dlouhodobé zátěži zdravotnického personálu a vyčerpání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…