Dobré zprávy z ekonomiky. Prý se konečně vyhrabává z recese

03.09.2013 11:25

Pokles české ekonomiky se konečně, po roce a půl, zastavil. Poděkovat za to můžeme probíhajícímu oživení německého hospodářství a částečně též změně v chování českých spotřebitelů.

Dobré zprávy z ekonomiky. Prý se konečně vyhrabává z recese
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Po poklesu v posledních šesti čtvrtletích se ekonomika ČR konečně dostala z recese. Ve druhém letošním kvartálu vzrostla v porovnání s předešlým čtvrtletím o 0,6 procenta. Uvedl to server Novinky.cz  s odvoláním na zpřesněné odhady Českého statistického úřadu.

Výsledky ovšem poněkud zaostávají za očekáváními. Předchozí předběžný odhad totiž počítal s růstem 0,7 %. A také meziroční srovnání nevypadá nijak růžově. Hrubý domácí produkt totiž klesl o 1,3 %, zatímco předběžný odhad uváděl snížení  o 1,2 %.

„Pro ekonomické oživení je důležité, aby lidé začali opět utrácet a firmy investovat. Rozhodující pak bude oživení poptávky v zahraničí, zejména u našich západních sousedů,“ cituje server Jiřího Mosera ze společnosti PwC Česká republika.

Motorem českého hospodářství zůstává podle analytika Tomáše Volfa ze společnosti Citfin vývoz, který v letošním druhém čtvrtletí vzrostl. A to díky zvyšující se zahraniční poptávce. Především té z Německa.

Český export byl v posledním čtvrtletí vyšší než dovoz. To naznačuje pozitivní obrat, protože při upadající ekonomice většinou dovoz roste.  V posledním čtvrtletí vývoz vzrostl o dvě procenta, zatímco dovoz pouze o 0,5 procenta.

Poněkud se začíná měnit i chování českých domácností, které si ve druhém čtvrtletí pořizovaly více zboží dlouhodobé spotřeby. U zboží okamžité spotřeby ale nastal opačný trend, který nakonec převážil. Celkový nárůst výdajů domácností byl tak oproti minulému roku nižší o 0,5 procenta.

V dalších měsících se situace bude podle Volfa mírně zlepšovat. „V Německu se situace zlepšuje, což dává důvod k lepším očekáváním také v Česku,“ dodává server Novinky.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…