Doděláme ty fašistické zmetky v jejich hnízdě, neudržel se ruský politik. Známá novinářka naznačuje rozpad Ukrajiny

05.05.2014 8:52

Mezi řadou ukrajinských měst, kde se v posledních týdnech odehrávají střety mezi proruskými separatisty a zastánci současné kyjevské vlády, během víkendu vynikla Oděsa. Slavný přístav se do dějin ukrajinského konfliktu zapsal neobyčejně smutně. Jeho tragédie by však prý mohla vést k překvapivému vyústění.

Doděláme ty fašistické zmetky v jejich hnízdě, neudržel se ruský politik. Známá novinářka naznačuje rozpad Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Anketa

Jaké řešení doporučujete v případě východní Ukrajiny?

hlasovalo: 31913 lidí

Během víkendu v Oděse uhořelo 46 lidí a obě strany konfliktu se obviňují ze zavinění této tragédie. Oběti pocházely z řad proruských separatistů, a proto jejich smrt mobilizuje zejména jejich spojence. Místní muži, ozdobeni ruskými trikolorami a vyzbrojeni ručními i střelnými zbraněmi, v neděli obklíčili policejní služebnu a požadovali propuštění všech zatčených po sobotních střetech. Policisté kapitulovali a asi 70 lidí bylo osvobozeno.

Podle autorky článku, známé novinářky Petry Procházkové, se však objevují spekulace, že za nepokoji v Oděse mohou stát sympatizanti Ruska z oblasti, odkud se to skutečně nečekalo. Přístav Oděsa leží na jihozápadě Ukrajiny, jen kousek od hranic s Moldávií. Jeho východní část je přitom nazývána „Podněstří“ a již od devadesátých let je ovládána sympatizanty Moskvy. Proto se nyní spekuluje, že proruští Moldavané nyní svou revoluci exportovali za hranice. To by mimo jiné mohlo znamenat, že na jihu země by ukrajinské provládní síly byly tlačeny z obou stran.

Události v Oděse totiž vyvolaly rozhořčený odpor nejen v bouřících se městech na východě Ukrajiny, ale i v samotném Rusku. Šéf vlivné strany Spravedlivé Rusko Sergej Mironov již vyzval prezidenta Putina, aby proti ukrajinské vládě okamžitě zakročil. „Ty fašistické zmetky je třeba dodělat v jejich vlastním hnízdě. Naše vojska tam musí vstoupit,“ burcuje vlivný politik.  

Vše k tématu Ukrajina ZDE

„Král Doněcku" prý k Rusku nechce. Dokáže tomu však zabránit?

Do toho se v Doněcké oblasti, samém centru východní Ukrajiny, chystá referendum, ve kterém místní obyvatelé, podobně jako v březnu na Krymu, chtějí vyjádřit svůj názor na setrvání pod současnou ukrajinskou vládou. „Chceme k Rusku, nechceme žít s těmi fašisty, s banderovci v jednom státě,“ citují Lidové noviny postarší ženu.

Je však otázkou, jak toto referendum dopadne. Klíčový bude postoj místního magnáta Rinata Achmetova, považovaného za nekorunovaného krále Doněcku. Podle redaktora Lidových novin Luboše Palaty miliardář nemá zájem na připojení oblasti k Rusku, ale spíše na dohodě s kyjevskou vládou, která by mu uchovala dosavadní výhody, například subvence těžby v jeho dolech. Proto je prý možné, že „proruské aktivisty“ používá jen jako nástroje nátlaku. Situace se však podle LN může vymknout kontrole, zejména pokud by ukrajinské úřady ve městě zasáhly tak rázně jako o víkendu v Oděse. S tím souvisí i otázka, zda se dosavadnímu králi Doněcku již události nevymkly z rukou do té míry, že by si rozvášněný dav dokázal připojení k Rusku prosadit i proti jeho vůli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…