Dohoda EU s Tureckem o uprchlících prý nefunguje, jak má

29.09.2017 9:25

Pouze 27 procent. Taková je míra unijní úspěšnosti v návratové politice. Na sedm uprchlíků dovnitř pak připadá jen jeden ven. Píší to Lidové noviny.

Dohoda EU s Tureckem o uprchlících prý nefunguje, jak má
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Uprchlíci tvoří pod dohledem policie fronty na autobusy

Ze zemí Evropské unie se domů vrací zhruba jen třetina utečenců bez nároku na azyl. Vyhošťování ilegálních migrantů by se tak dalo nazvat krachem. Migranti do Evropy proudí přes Řecko, Itálii a Španělsko. 

„Právě na první jmenovaný vstupní bod do Evropy se vztahuje dohoda, již uzavřela EU s Tureckem. Tvoří základ pro navracení těch, jejichž žádost o azyl skončila zamítnutím a kteří přišli z Turecka na řecké ostrovy po 20. březnu 2016. Tehdy se dohoda aktivovala. Podle paktu má být schéma 1:1. Tedy za jednoho uprchlíka, který přijde z Turecka do Evropy, jeden, který putuje opačným směrem, protože na mezinárodní ochranu nemá nárok,“ připomínají Lidové noviny. A zároveň dodávají, že realizace schématu zůstává problematická a neefektivní, funguje zhruba v poměru 7:1. 

Dohodu Evropské unie s Tureckem dlouhodobě kritizuje například česká hlava státu Miloš Zeman. Podle slov hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka je patrné, že se Evropská unie nechala vydírat Tureckem. „A ještě za to zaplatila v miliardách. V důsledku EU působí jako mimořádně slabý geopolitický hráč,“ uvedl Ovčáček s poukazem na podpůrné uprchlické projekty, za něž evropská kasa pustí do Turecka tři miliardy eur. 

Nejvytíženější trasou pro migranty je v současné době Itálie, roste i přechod uprchlíků přes Španělsko. Problémem kromě nelegální migrace je však i případné solidární rozdělení oprávněných azylantů do všech zemí, kdy Česko, Polsko a Maďarsko odmítají zapojení do relokačního mechanismu. „V rámci nelegální migrace přes Českou republiku přecházelo od 17. června 2015, kdy se zavedla posílená kontrola, do konce srpna letošního roku 3895 osob,“ dodávají Lidové noviny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…