Dohra kauzy Budišov opět u soudu

28.06.2012 12:53

Obvodní soud pro Prahu 2 se opět začal zabývat sporem někdejší náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věry Jourové s ministerstvem spravedlnosti. Obvodní soud ženě již loni v červnu přiřkl více než 3,6 milionu korun za ušlou mzdu a část výdajů na obhajobu v souvislosti s jejím stíháním v kauze Budišov, městský soud však rozhodnutí zrušil a kauzu vrátil.

Dohra kauzy Budišov opět u soudu
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věra Jourová

Soudkyně Lucie Šternová jednání vzápětí odročila. Jourové nařídila, aby dodala další důkazy o výši odměn, které by dostávala, kdyby nebyla stíhána. Žena měla totiž uzavřenou smlouvu na účast na projektu, v důsledku zadržení a pobytu ve vazbě ale práci nemohla odvést. Pokud by nebyla obviněna, velmi pravděpodobně by se účastnila i druhé části projektu. I to však bude muset na základě rozhodnutí odvolacího soudu lépe doložit. Spor bude pokračovat na konci srpna.

Nezákonné stíhání

Jourová byla v říjnu 2006 obviněna, že přijala od tehdejšího starosty Budišova Ladislava Péti dvoumilionový úplatek za to, že prosadí přiznání dotace z evropských fondů na opravu budišovského zámku. Její stíhání bylo v létě 2008 zastaveno s tím, že se skutek, pro který byla obviněna, nestal. Žena strávila přes měsíc ve vazbě.

Prvoinstanční soud uvedl, že Jourová "byla nezákonně trestně stíhána na základě nezákonného rozhodnutí o zahájení trestního stíhání". Přiznal jí proto částku za ušlý zisk i omluvu. Zamítl ale její požadavek na pětimilionové zadostiučinění za nemajetkovou újmu, protože ho považoval za promlčený. Odvolací senát pak letos v lednu částečně rozhodnutí potvrdil. Za promlčený však označil i nárok na omluvu, a proto ho také zamítl. Verdikt týkající se peněz za ušlý zisk pak označil za nepřezkoumatelný.

Soudkyně také spor ženy se státem rozdělila na dvě části. Ohledně nároků, které jí již soudy pravomocně nepřiznaly, podala totiž dovolání k Nejvyššímu soudu. Jourová své nároky v minulosti uplatnila u ministerstva spravedlnosti. Úřad jí však přiznal pouze zhruba 138 600 korun jako náhradu škody za výdaje na obhajobu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…