Dojemná hudba, slova chvály. ČT se postavila za Tomáše Halíka proti „těm druhým“

02.05.2016 8:08

Poté, co se Česká biskupská konference distancovala od výroků kněze Tomáše Halíka, který se v pořadu Interview ČT24 vyjádřil kriticky na adresu prezidenta Miloše Zemana a k uprchlické krizi, dostalo se mu zastání. A to v jiném pořadu České televize – v pořadu 168 hodin moderátorky Nory Fridrichové.

Dojemná hudba, slova chvály. ČT se postavila za Tomáše Halíka proti „těm druhým“
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Anketa

Který kandidát na předsedu KSČM je nejlepší?

hlasovalo: 6553 lidí

Zajímavostí bezesporu je, že distancování České biskupské konference je dle Fridrichové zbytečné. „Česká biskupská konference záhy po odvysílání rozhovoru zveřejnila prohlášení, ve kterém říká, že výroky Tomáše Halíka nejsou jejím oficiálním stanoviskem. Tomáš Halík přitom v biskupské konferenci nemá žádnou funkci. A tak za něj ani mluvit nemůže,“ podotkla Fridrichová. 

Podle redaktorky natáčející reportáž není obvyklé, aby vrcholný orgán české katolické církve komentoval mediální výstupy kněze. „Není zřejmé, kvůli čemu či komu vlastně biskupská konference přispěchala s prohlášením,“ dodala.

Pořad k vidění ZDE.

Následně na podporu Halíka vystoupili sociolog Jan Jandourek či religionista Ivan Štampach, kteří patří mezi Halíkovy příznivce. „Je záhada, proč vůbec takové prohlášení vyšlo. Není jasné, vůči čemu se to prohlášení vlastně vymezuje,“ uvedl Jandourek. A Štampach dodal: „Prohlásili, že to není oficiální stanovisko České biskupské konference, jako by snad profesor Halík byl jejím příslušníkem.“

Stanovisko konference zarazilo i samotného Halíka. „Já nejsem oprávněn vydávat nějaká oficiální stanoviska biskupské konference. Nejsem ani členem, ani mluvčím. Mě to podivné stanovisko zarazilo,“ řekl za zvuků hudby Schubertovy Ave Maria, kterými ČT Halíkovy promluvy v průběhu podstatné části reportáže podbarvovala.

Jak uvedla redaktorka, konference následně dodala, že nešlo o stanovisko biskupů, ale o pokyn z pražského arcibiskupství, kdy o něj měl požádat sám kardinál Dominik Duka. 

„Pan kardinál vnímal, že Tomáš Halík jako člověk, který je velmi známý a má svými názory velký ohlas, takže je jedním z hlasů, které ale v této chvíli nejsou hlasy přímo České biskupské konference, a chtěl toto zdůraznit,“ vysvětlil generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Podle něj však nešlo o oficiální prohlášení, neboť by muselo být odhlasováno všemi biskupy. Reakce navíc nebyla na Halíkovu kritiku prezidenta, což zmínil i sám Halík, že se mu o tom dostalo ujištění, ale kvůli výrokům o uprchlické krizi. Halík se však v nich odkazuje přímo na papeže Františka. 

„Biskupská konference z důvodu také zodpovědnosti za spolupráci s veřejnými orgány zdůrazňuje také ten rozměr bezpečnosti a vnímání strachu lidí. Tomáš Halík mnohem více akcentuje právě tu druhou stránku, a to je otevřenost, která je v jádru toho, co se po křesťanech žádá,“ zdůvodnil Holub.

„Halík představuje inteligentní podobu křesťanství. Kdežto to, co představuje Česká biskupská konference, je malá česká zapšklost. Tak to je úplně zřejmé. A že to těm postavám, které rozhodly o tom prohlášení k Halíkovi, vadí, to si umím živě představit,“ zastal se následně Halíka ještě Štampach. Kardinál Dominik Duka se k celé záležitosti vyjadřovat nechtěl. 

Halík při rozhovoru v Interview ČT24 uvedl, že prezident se stává prostě loutkou určitých oligarchů, již mají své zájmy. „On vypadá silně, ale silný není. Já si myslím, že tam jsou silní ti v tom jeho nejbližším okolí, kteří reprezentují prostě zájmy Číny a Ruska,“ dodal. Halík také v Interview ČT24 vyjádřil své stanovisko k extremistickým skupinám. „A to je něco, jako v těle vlastně máme čas od času ty nádorové buňky,“ podotkl a uvedl, že povzbuzování rakovinového bujení je způsobeno tím, že se prezident ukazuje s lidmi, kteří jsou hlavními nositeli té rakoviny. „S Konvičkou,“ dodal.

A toto poté Halík řekl k migrační krizi: „Lidé, kteří vypouštějí toho ducha xenofobie, tak vypouštějí strašně nebezpečné věci, čili křesťanství by se nemělo nechat zatáhnout do těchto věcí. Ty křesťanské hodnoty, to je něco úplně jiného, to je solidarita, to je zodpovědnost za životní prostředí, to je odpuštění, milosrdenství, sociální spravedlnost. To, co hlásá papež František.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…