Doležal: I v České televizi se dělí na sobotkovce a haškovce. S Drtinovou uprostřed

02.11.2013 14:21

25. října, tedy v první den voleb, se obrátilo 23 moderátorů, redaktorů a editorů České televize na Radu ČT se stížností na zásahy vedení redakce zpravodajství ČT. Vzápětí nato vznikl další dopis, v němž 61 moderátorů, redaktorů a editorů jakékoliv nátlaky odmítá. „Vypadá to, že osazenstvo zpravodajství ČT se snaží vytvořit něco adekvátního konfliktu, který právě probíhá uvnitř ČSSD mezi sobotkovci a haškovci,“ poukazuje ve svém komentáři pro časopis Reflex redaktor a politolog Bohumil Doležal.

Doležal: I v České televizi se dělí na sobotkovce a haškovce. S Drtinovou uprostřed
Foto: ReproFoto. ČT
Popisek: Daniela Drtinová

Stížnost má totiž jeden formální nedostatek, na který Doležal odkazuje - jména signatářů jsou utajena, s výjimkou Daniely Drtinové a Adama Komerse. „Připadá mi divné až nemožné, že by se například v době daleko horší než dnešní podepisovala Charta 77 tak, že by drtivá většina signatářů svá jména pošeptala jen Václavu Havlovi do ouška a tři mluvčí se pak oháněli jen počtem podpisů. Taky ještě před dvanácti lety v době velké televizní revoluce její účastníci nevystupovali před kamery v maskách Anonymous, případně (dámy) v burkách,“ podivuje se.

Pokud podle Doležala někdo poukazuje na problematické jednání svých nadřízených, nekouká z toho pro něj nic dobrého, je to nepříjemné a namáhavé, a není divu, že přitom má i trochu strach. Neznamená to však prý nutně, že má vždy pravdu, ale existuje hmatatelný důvod, proč jeho tvrzení brát vážně.

Vida, kolik máme svobody

Když naopak podřízení vyslovují nadřízeným důvěru a  loajalitu a  tvrdí, že je nijak neovlivňovali, není dle jeho názoru jaksi co ověřovat. Podotýká, že toto podřízení nadřízeným zpravidla dělají, a není tedy také prý divu, že i v tomto případě jich je víc než těch prvních.

Za zvláštní případ považuje ovšem postoj Drtinové, která se hlásí k prvnímu i druhému táboru. „V chmurném roce 1977 nebylo možné podepsat najednou Chartu a Antichartu. Dnes, jak se zdá, to skoro jde. Vida, oč máme víc svobody!“ uzavírá.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…