Dominik Duka dal najevo, co si myslí o homosexuálech

28.07.2015 13:50

Průvod gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů Prague Pride klepe na dveře. V Praze se uskuteční již ve dnech 10. – 16. srpna 2015. Nenechal chladným ani předsedu České biskupské konference, kardinála Dominika Duku.

Dominik Duka dal najevo, co si myslí o homosexuálech
Foto: Daniela Černá
Popisek: Kardinál Dominik Duka na besedě v Olomouci

„Tradičně se v předvečer katolického svátku Nanebevzetí Panny Marie koná v Praze připomínka nazvaná ‚pochod hrdosti‘, která je provázena podporou některých státních představitelů i zastupitelských úřadů jiných zemí. Jde o festival, který si v naší zemi již po pět let dává za úkol čelit diskriminaci homosexuálních či lesbických spoluobčanů, chce šířit osvětu v této záležitosti a možná i vytvářet atmosféru, která postupně vede od schválení tzv. registrovaného partnerství ke stejnopohlavním sňatkům postaveným na roveň manželství mezi mužem a ženou, k adopci dětí těmito ‚páry‘ apod.," konstatuje Duka s tím, že vzhledem k tomu, že se jednoho z doprovodných projektů účastní i jedna z pražských farností (konkrétně ta, kde působí Tomáš Halík, pozn. red.), považuje za vhodné připomenout učení katolické církve.  

Celý text ZDE.

„V Katechismu katolické církve se jasně hovoří o tom, že nezanedbatelný počet mužů a žen má vrozené homosexuální sklony s tím, že pro většinu z nich je to jistá zkouška. Tento stav si nezvolili, a proto mají být přijímáni ‚s úctou, soucitem a jemnocitem‘," řekl s tím, že je nutné se vůči nim vyhnout jakémukoliv náznaku nespravedlivé diskriminace. „V katechismu se hovoří i o povolání těchto lidí k životu v čistotě, k tomu, aby byly podporovány skrze nezištné přátelství, modlitbu a svátostnou milost. Učení církve nijak nezastírá, že se jedná o cestu a postupné přibližování křesťanské dokonalosti,“ dodal s tím, že je však nutné vědět i to, že homosexuální jednání je vnitřně nezřízené a nemůže být schvalováno.

Řadu postojů organizátorů a účastníků tohoto tzv. pochodu hrdosti tedy katolická církev dle Duky nemůže ze zásady sdílet. „Nedomnívám se, že by v naší zemi byli lidé s touto sexuální orientací diskriminováni. Zdůrazňování jakési výjimečnosti a prosazování zájmů, které jsou v příkrém rozporu s učením katolické církve, nejsou na místě,“ uzavřel Duka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…