Dominik Duka je kardinálem. Jmenoval ho papež

06.01.2012 13:01

Pražský arcibiskup Dominik Duka byl jmenován papežem Benediktem XVI. kardinálem. Stal se tak již jedenáctým kardinálem, který pochází z pražského arcibiskupství.

Dominik Duka je kardinálem. Jmenoval ho papež
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Papež Benedikt XVI. jmenoval pražského arcibiskupa Dominika Duku kardinálem. Stalo se tak na závěr mše svaté, kterou sloužil u příležitosti slavnosti Zjevení Páně. Duka se tak zařadil s ostatními 22 nově jmenovanými kardinály mezi nejbližší poradce a spolupracovníky papeže.

Jako kardinál bude mít Duka tři základní úkoly: volit společně s ostatními kardinály, být konzistorním poradcem papeže v těch nejdůležitějších otázkách a pomáhat mu v každodenní péči o celou církev. S jeho novým titulem jsou také spojeny některé církevní slavnostní povinnosti.

„Pražský arcibiskup Dominik Duka chápe své jmenování kardinálem jako jistou poctu Arcibiskupství pražskému,“ stojí v prohlášení na oficiálních stránkách pražského arcibiskupství. Bude už jedenáctým kardinálem, který byl zvolen z pražských arcibiskupů, a 22. českým kardinálem.

Prohlášení Arcibiskupství pražského ZDE

Po druhé světové válce se stalo jmenování pražských arcibiskupů kardinály pravidlem. Stali se jimi Karel Kašpar, Josef Beran, František Tomášek a také Miloslav Vlk, předchůdce Duky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…