Dominik Feri se dojal ve studiu ČT. Ale ještě předtím se ptal, jestli bude Babiš na důvěru čekat tak dlouho jako Mynář na prověrku

06.11.2017 22:51

Politické povolební tance pokračují. Jak nakonec dopadnou? Sestaví vítěz voleb Andrej Babiš (ANO) menšinovou, či většinovou vládu? V pondělních Událostech, komentářích České televize o tom diskutovali mladý poslanec TOP 09 Dominik Feri, šéf Pirátů Ivan Bartoš a předseda poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik. Došlo i na prezidentskou kandidaturu Mirka Topolánka. Dominika Feriho prý dojala.

Dominik Feri se dojal ve studiu ČT. Ale ještě předtím se ptal, jestli bude Babiš na důvěru čekat tak dlouho jako Mynář na prověrku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schvalování programu schůze sněmovny

„My jsme byli pozváni do Lán už minulý týden a pan prezident nás ujišťoval, že není diktátor,“ konstatoval Bartoš hned na úvod v reakci na úpravu prezidentova prohlášení, že by nenechal vládnout kabinet bez důvěry celé čtyři roky. Ke klidu spolu s Bartošem vyzýval i Kováčik. „Jsme teprve na začátku prvního pokusu (sestavování vlády),“ pravil komunista.

Feri nabídl trochu jiný pohled. „Nutno podotknout, že žádný diktátor nikdy dopředu neříká, že bude diktátor. A to, že vláda bez důvěry nemůže vládnout neomezeně dlouho? A jak dlouho nepotřebuje kancléř Mynář bezpečnostní prověrku? Neomezeně dlouho? A jak dlouho bude trvat nalezení Peroutkova článku? Taky neomezeně dlouho?“ ptal se mladý poslanec kvůli Mynářově prověrce či údajnému článku Ferdinanda Peroutky s tím, že TOP 09 prezidentovi nemůže tak docela všechno věřit.

Bartoš připomněl, že Piráti svolali jednání ke kulatému stolu bez hnutí ANO o obsazení postu předsedy sněmovny. Piráti prý nejsou v Babišově táboře, ale chtějí vědět, jaké je reálné rozložení sil a zda by bylo možné zvolit předsedou sněmovny také někoho jiného než Radka Vondráčka z hnutí ANO. Podle Kováčika ale ani tak není jisté, že se u tohoto kulatého stolu něco domluvilo. „Některé strany tam odmítly přijít, protože tam jsou jiné,“ řekl Kováčik.

Feri Pirátům za svolání debaty u kulatého stolu poděkoval. Upozornil však na to, že by bylo velmi těžké zastavit prezidenta, kdyby se rozhodl držet u moci menšinovou vládu bez důvěry. Bartoš Ferimu obratem sdělil, že zablokovat sněmovnu, jak to navrhuje šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, je nereálné. V tuto chvíli je prý také nereálné zvolit jiného předsedu sněmovny, než je Radek Vondráček. Feri si ale trval na svém. Podle jeho názoru pravdu hrozí, že bude existovat menšinová vláda bez důvěry.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Kováčik oponoval, že tak strašlivá situace vůbec není. „Stačí, aby sněmovna nepřijala vůbec žádné usnesení, a míříme k předčasným volbám,“ připomněl Kováčik.

Moderátor David Borek začal počítat časové lhůty a dospěl k myšlence, že může trvat až do roku 2018, než se podaří vyčerpat všechny tři pokusy sněmovny a než se dospěje k předčasným volbám. „Ale my nezkoušíme nějaký software a u něj všechny možnosti. Ta politika běží lineárně a dál se jedná. Lidé čekají na to, až politici začnou fungovat, odblokuje se rozpočet a tak podobně,“ konstatoval Bartoš.  

Moderátor Borek poté přehodil výhybku – k tématu přímé volby prezidenta. Co hosté řekli ke kandidatuře Mirka Topolánka? „Hnutí ANO se tu profilovalo na tom, že vzniklo proti éře pana Topolánka, kdy tady byli kmotři a tak podobně. A teď se tady bavíme o tom, jestli ho podpoříme? Mně to přijde komické,“ kroutil hlavou Kováčik. „Já to vidím velmi podobně,“ uvedl Bartoš. Šéf Pirátů je přesvědčen, že za Topolánka se tu v politice neděly dobré věci, a Bartošovi se to jeví jako nějaká hra, jejímž cílem může být třeba oslabení Jiřího Drahoše.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Tak trochu jinak se ke kandidatuře Mirka Topolánka vyjádřil Dominik Feri. Prý byl „dojatej“. „Já jsem z toho mírně zmaten, ale taky jsem mírně dojatej, protože si vzpomínám na dobu, kdy mi bylo deset, Topolánek byl premiér a já jsem se začal zajímat o politiku... Já nikomu neplánuju vyjadřovat podporu a nebudu volit pana Topolánka,“ uvedl Feri. Podotkl také, že vyjádření podpory Mirku Topolánkovi ze strany Václava Klause, k čemuž opravdu došlo, je polibkem smrti.

„Já to vidím trochu jako přitažené za vlasy, že by Mirek Topolánek postoupil do druhého kola prezidentské volby potom, co má za sebou,“ uzavřel téma Kováčik. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…