Dominik Feri z TOP 09: Na náměstí musejí chodit osobnosti, které jsou schopny je zaplnit. Klobouk dolů před Zemanem

26.03.2017 10:53

Teplický radní Dominik Feri (TOP 09) se rozhodl prorazit za svou stranu ve sněmovních volbách. Mimo jiné o důvodech, proč chce vstoupit do vysoké politiky, pohovořil pro Deník.cz.

Dominik Feri z TOP 09: Na náměstí musejí chodit osobnosti, které jsou schopny je zaplnit. Klobouk dolů před Zemanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dominik Feri

I přestože mu je teprve 20, v politice se pohybuje doslova jako ryba ve vodě. A nemyslí si ani to, že by neměl zkušenosti. „S ohledem na to, že jsem student, který se o sebe stará sám, cestuje po republice a končí druhý ročník právnické fakulty, by snad mohlo jít o kombinaci, která může argumentačně obstát. Nejsem izolovaný v Praze, pocházím z Teplic, nedávno jsem byl v Českých Budějovicích, objíždím regiony. Vím tedy něco o tom, jak je chleba tvrdý,“ řekl. 

Dříve sice vstup do vysoké politiky odmítal, za současné situace, kdy jeho Topka má jen zhruba sedmiprocentní podporu, má nutkání s tím něco udělat. „Tím neříkám, že jsem nějaký mesiáš, který by to měl zachránit,“ řekl s tím, že strana však ve sněmovně podle jeho názoru určitě bude.

Topku podle jeho slov poškozuje, že není příliš zastoupena v regionech. „Na mnoha místech jsme se v komunálních i krajských volbách nedostali do zastupitelstev. To znamená, že tam nemá kdo dělat kontaktní kampaně, oslovovat veřejnost, nemáme z koho skládat kandidátky. S tím se potýkáme zejména na severu Čech a Moravy, kde jsou místní organizace velmi slabé. Teď ale cítím, že se to zlepšuje, hlásí se nám noví lidé,“ podotkl.

  • Původní text ZDE

V rozhovoru se svěřil také s tím, že mu dost často mladí lidé říkají, že nemají koho volit, neboť ostatní strany buď hnědnou, nebo se dostávají do nekonečné spirály populismu. „Třeba sociální demokracie navrhla čtyřpásmové progresivní zdanění, což je velmi populistický krok. Populistická je po mém soudu i strana Realisté, která prvoplánově akcentuje národní hodnoty prolnuté s tisíckrát omletým pravicovým důrazem na malý stát a snížení byrokracie. To dnes říká každý,“ zmínil. „Pak se samozřejmě můžeme bavit o jednotlivcích, v ODS je to Václav Klaus mladší, který stranu sune někam, kde si ji nepřeje mít ani spousta občanských demokratů. Chce získat hlasy radikálního elektorátu, ale jisté to nemá, protože dost lidí se na jeho stránkách vyjadřuje v tom smyslu, že by ho volili, kdyby nebyl v ODS. Čili lajknutí neznamená hlas v urně. A to je výzva i pro mě,“ dodal.

Následně také sdělil, že podle jeho názoru vyhraje volby Andrej Babiš (ANO) a bude příštím premiérem. Jeho nástup vnímá jako plíživý příchod kumulativní moci. Vyjádřil se však i k tématům, která podle něj vyhrají volby – korupce, nepolitická politika a regiony. „Na náměstí musejí chodit atraktivní osobnosti, které jsou schopny je zaplnit. To umí jen málokdo. Klobouk dolů před Milošem Zemanem, který s tím dokáže pracovat, byť tam říká pořád stejné vtipy a historky. On je průkopník toho, jak by se politik měl chovat k regionům, viz již zmíněný Zemák,“ řekl Feri.

On sám bude kandidovat na posledním místě pražské kandidátky. „Když ze všech partají slyším, jaké jsou boje o první místa na kandidátkách, tak si pomyslím – to si teda ty boje užijte. Já raději budu na chvostu a nebudu se o to vůbec zajímat. Fakt se mi ulevilo, že nemusím politikařit,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…