Dominiku Feri, děláš to naprosto na houby. Zde jsou důkazy

12.10.2017 13:14

Rozpaky a zhnusení. Těmito slovy knížku Dominika Feriho (TOP 09) „Tahle knížka není pro starý“ hodnotí novinář Jakub Kašpárek. Pro server Finmag se o této knížce rozepsal tak, že si to Feri asi za rámeček nedá.

Dominiku Feri, děláš to naprosto na houby. Zde jsou důkazy
Foto: Archiv DF
Popisek: Dominik Feri, radní města Teplice

Dominik Feri rozdává předvolební knížku nazvanou „Tahle knížka není pro starý“. Institut politického marketinku IPM upozornil, že v knížce se nacházejí chyby. Voliči se tu např. dočtou, že když dají preferenční hlas na volebním lístku více než čtyřem kandidátům, jejich hlas je neplatný. Jenže to podle institutu není pravda. Když zakroužkujete víc než čtyři kandidáty, hlas bude platný, jen se nebude přihlížet k tomu, že byste ve Sněmovně rádi viděli toho či onoho politika konkrétní strany.

„Četli jste ‚Tahle knížka není pro starý‘, kterou rozdává v rámci kampaně TOP 09 v čele s Dominik Feri? Má zajímavou formu. Chtěli jsme jen upozornit, že pokud dáte více než 4 preferenční hlasy, váš hlas samozřejmě platný je. Jen se nepřihlíží ke kroužkům – tak se nebojte kroužkovat,“ píše institut na sociální síti Facebook.

Fotka uživatele Institut politického marketingu.

Jakub Kašpárek byl ke knížce mnohem kritičtější. Už proto, že si kniha klade za cíl přilákat k volbám mladé lidi, kteří se o politiku mnohdy nezajímají a svým hlasem sníží váhu hlasů občanů, kteří politické dění dlouhodobě rozhodně nepouští ze zřetele. Ale to prý není na spisku „Tahle knížka není pro starý“ ještě to nejhorší.

Mladým lidem, kteří se o politiku nezajímají, se v knížce radí, že si mohou zažádat o voličský průkaz na úřadě v místě trvalého bydliště a do pěti minut ho má volič v ruce. Kašpárek k tomu ale dodává, že by bylo dobré lidem, kteří se o politiku nezajímají, říct také, na jaký úřad vlastně mají zajít a dokonce, že nemusí o volební průkaz žádat osobně, nýbrž na dálku. V těchto věcech je knížka nedotažená.

„Anebo se možná jen při psaní moc nepřemýšlelo. Čemuž napovídá, jak často se v brožurce hrozí maturitou z matematiky těm, kteří se o politiku nezajímají. Uvědomují si autoři, že velká většina prvovoličů už střední školu absolvovala? Že je prvnímu středoškolskému ročníku letos patnáct a volit nemůže? Je to zároveň to jediné, co konkrétního brožura slibuje specificky mladým. Místo se v ní nenašlo ani pro někdejší tahák, poukázky na kulturu pro lidi do šestadvaceti,“ napsal Kašpárek.

Celý článek naleznete ZDE.

Problém je i v tom, jak se mladým voličům podává členství v EU, protože se tu hovoří především o dotacích, které nám pomáhají. Stejně tak se o EU mluví jako o záruce demokracie a míru. Různé mírové garance ale platí jen do prvního válečného výstřelu.

„Návod ‚Jak diskutovat‘ by se mohl jmenovat spíš ‚manipulativním psychopatem v osmi krocích‘“. Třeba ten pátý: Dobrou věcí je ‚soupeřovi‘ při jeho argumentaci ‚uznat‘, byť třeba na oko. Je to totiž okamžik, kdy můžeme ‚soupeře‘ dostat zpět do rámce, ve kterém ho chceme přesvědčit. […] Toto je i okamžik, kdy oponentovi můžeme právě na jím uvedeném příkladu vnuknout vlastní myšlenku – protože uznáme-li protiargument, získáme pozornost protistrany.‘ Nevím jak vy, já tam slyším takové to ‚píčo‘,“ uzavřel své hodnocení Kašpárek.

Segmentovaný průzkum voličských preferencí agentury Median navíc ukazuje, že knížka TOP 09 moc mladé voliče neoslovuje. Dnes často dávají přednost Pirátům, drtivě u nich vede hnutí ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…