Donald Trump bouchl do stolu: A dost! Zatkněte každého, kdo poškodí sochu. A do vězení!

23.06.2020 16:32

Zatknout a zavřít až na 10 let. Prezident Donald Trump se rozhodl zamezit ničení soch a našel zákon, podle kterého by se vandalové dali stíhat. Pochází ještě z vlády George Bushe.

Donald Trump bouchl do stolu: A dost! Zatkněte každého, kdo poškodí sochu. A do vězení!
Foto: Repro Youtube Bílého domu
Popisek: Donald Trump se obouvá do "drzého" novináře

Česko velice nedávno zažilo slabý odvar demonstrací z Ameriky a z Velké Británie, když se na soše britského státníka Winstona Churchilla na stejnojmenném náměstí zaskvěl červený nápis „Byl rasista. Black Lives Matter.“ V kritice tohoto vandalství se shodla skoro celá politická scéna a došlo k bleskové reakci, při níž byla socha očištěna. Na A2larmu pak vyšla zpověď autorek, ve které se přiznaly k vandalizaci sochy a uváděly výčet Churchillových hříchů. V reakcích se pak objevovaly různé návrhy potrestání dotyčných.

Anketa

Je Miroslava Němcová vhodnou kandidátkou na funkci prezidenta republiky?

3%
97%
hlasovalo: 24442 lidí

Nicméně, na Západě se ničení a strhávání soch rozšířilo v podstatně větší míře a obětí se stala např. socha Kryštofa Kolumba, objevitele amerického kontinentu nebo dokonce socha Thomase Jeffersona, jednoho ze zakladatelů Spojených států. Sochy jižanských generálů a státníků z doby války Severu proti Jihu se cílem strhávačů staly již dříve.

A prezident Spojených států se zřejmě rozhodl tomuto chování učinit přítrž. Oznámil, že autorizoval vládní složky, aby zatkly každého, kdo se dopustí vandalství nebo ničení pomníků či soch, které jsou ve vlastnictví federální vlády, a to podle zákona na ochranu pomníků veteránů nebo jakéhokoliv jiného použitelného zákona. Dle tohoto zákona by vandalové mohli čelit až deseti letům ve vězení.

„Platnost je okamžitá, ale může se postupovat i retroaktivně s ohledem na již způsobené škody. Nebudou žádné výjimky!“ vzkázal Donald Trump na Twitteru.

Zákon o ochraně pomníků veteránů byl schválen v roce 2003, tedy za vlády prezidenta G. W. Bushe. Říká, že kdokoliv poškodí nebo se pokusí poškodit stavbu, desku, sochu či jiný monument připomínající službu jedince či jedinců v ozbrojených silách Spojených států amerických na veřejném místě, ten může být potrestán pokutou či uvězněním na dobu ne delší než deset let, případně obojím. Dodejme, že zákon platí jen pro monumenty, které se nacházejí na pozemcích federální vlády nebo pokud při cestě za „ničením“ překročil dotyčný hranice státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…